Stöd till barn och unga

Ibland är livet jobbigt. Kanske känner du dig nere, oroar dig för en kompis, eller har det svårt hemma eller i skolan. Vad det än handlar om är det viktigt att prata med någon om hur du mår. Här får tips på vart du kan vända dig om du mår dåligt.

Du kan få stöd från oss som jobbar i Gnesta kommun och från många olika organisationer som jobbar med att hjälpa barn och unga varje dag. Kika gärna på "Tips på webbsidor för dig som är ung" här nedan.

Behöver du akut hjälp?

SOS Alarm – 112
Ring 112 vid livshotande sjukdom eller nödsituation. Du kan få hjälp av exempelvis ambulans, brandkår eller polis.
Läs mer på sosalarm.seLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats..

Självmordslinjen – 90101

Om du har självmordstankar eller är orolig för någon du känner, ring Självmordslinjen på telefon 90101.
Läs mer på mind.seLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats..

Här hittar du fler kontaktuppgifter för akut hjälp. Länk till annan webbplats.

Tips på webbsidor för dig som är ung

Bris.se Länk till annan webbplats. – Barnens rätt i samhället

Behöver du någon att prata med? Du som är under 18 år kan ringa och sms:a 116 111, chatta eller mejla. Bris har öppet varje dag, även på natten. Du behöver inte säga vem du är och det kostar ingenting. De som svarar är utbildade kuratorer och har tystnadsplikt. Säg bara hej så tar de det där ifrån!

Rattattvalja.se Länk till annan webbplats. – om du utsätts för hot och våld i hederns namn

Rätt att välja är en stödlinje för dig som lever med regler och krav för att skydda familjens rykte eller heder. Det kan handla om att du utsatts för kontroll, hot eller våld. Du behöver inte berätta vem du är. Du får vara anonym så länge du själv väljer att vara det.

Ring 020-57 70 70. De har öppet varje dag.

UMO.se Länk till annan webbplats. – ungdomsmottagning på nätet

UMO är en webplats för alla som är mellan 13 och 25 år. Här kan du få svar på frågor om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.  

Tjejzonen.se Länk till annan webbplats. – stödorganisation för tjejer

I Tjejzonen kan du som identifierar dig som tjej och är mellan 10-25 år få stöd via chatt-, video- eller telefonsamtal. Du bestämmer alltid själv vad du vill prata om – inget är för stort eller litet! Tjejzonens stöd består av tjejer som stöttar tjejer. Du kan känna dig trygg med att det alltid är en tjej du får prata med, att det är kostnadsfritt och att du kan vara helt anonym.

Killar.se Länk till annan webbplats. – en trygg plats för dig som är kille

Skriv anonymt med andra killar, chatta anonymt med en vuxen eller boka tid på Killar.se samtalsmottagning.

Killar.se är till för killar och unga män 10-25 år. Samtalsmottagningen är för killar och unga män 15–25 år. Här ska du som är kille eller ung man känna dig trygg att få eller ge stöd som känns bra för dig. Det är givetvis kostnadsfritt.

RFSL Ungdom.se – Länk till annan webbplats. stöd och rådgivning till HBTQIA-personer

RFSL Ungdom erbjuder kurativt stöd och rådgivning till hbtqia-personer och personer som har funderar kring sin sexualitet eller könsidentitet. För dig som är upp till 30 år gammal. Stöd ges i form av både mejl och chatt. Du kan läsa mer om vad RFSL Ungdom erbjuder för stöd på deras hemsida. Länk till annan webbplats.

Kollpasoc.se Länk till annan webbplats. – få koll på socialtjänsten

Koll på soc är en sajt om socialtjänsten för dig som är under 21 år. Soc och socialtjänsten är samma sak.

Sajten är ett stöd för dig som:

  • redan är i kontakt med soc
  • har funderat på att kontakta soc för att du mår dåligt, eller vet någon annan som mår dåligt
  • vill veta mer om soc.

På sajten finns bland annat information om vad soc gör, tips inför möten med soc och hjälp för dig som vill ta kontakt med dem. Till sajten hör också en Youtube-kanal med filmer om soc. Länk till annan webbplats.

BUP – barn och ungdomspsykiatrin i Nyköping

BUP är en förkortning för barn- och ungdomspsykiatri. Du som är under 18 år kan få komma till bup om du mår psykiskt dåligt, har svårt att få vardagen att funka och inte har kunnat få tillräcklig hjälp från till exempel ungdomsmottagningen, vårdcentralen eller elevhälsan.

På bup jobbar bland annat psykologer, läkare och sjuksköterskor. Du behöver inte betala något för att få hjälp av bup.

Här hittar du öppettider, besöksadress och kontaktuppgifter: BUP i Nyköping Länk till annan webbplats.

Ung och utsatt för brott

Jag vill veta.se Länk till annan webbplats. – allt om dina rättigheter vid brott

Jag vill veta är till för dig som är under 18 år och som tror eller vet att du utsatts för brott, eller är orolig för en kompis eller ett syskon. Webbplatsen är också till för dig som bara vill veta mer om vad som är brottsligt, var det finns hjälp och stöd och vad som händer om du anmäler ett brott eller om det blir rättegång.

Medling mellan brottsoffer och gärningsperson

Medling handlar om att skapa en chans för den som har begått ett brott och den som har blivit utsatt att mötas på ett neutralt ställe. En opartisk medlare finns med och ser till att samtalet sker på ett respektfullt sätt. För att medling ska vara ett alternativ måste brottet vara polisanmält och personen som gjort det ha erkänt. Det är alltid helt frivilligt att delta, både för den som utsatts och för den som begått brottet. Läs mer här: gnesta.se/medling Länk till annan webbplats.


Ung och dömd för brott

Ungdomsvård

Om du som är mellan 15 och 17 år har begått ett brott kan en domstol bestämma att din påföljd ska ske inom socialtjänsten. Det betyder att du får stöd och hjälp som är anpassad för dig. Vad som ska göras skrivs ner i ett ungdomskontrakt eller en vårdplan, och socialtjänsten ser till att det genomförs.

Ungdomstjänst

Om du är mellan 15 och 21 år kan domstolen bestämma att du ska göra ungdomstjänst istället för att få böter eller fängelse. Ungdomstjänst innebär att du jobbar utan lön och deltar i samtal om kriminalitet. Du får en arbetsplan med tydliga regler, som att du ska komma i tid till alla arbetspass och möten.