Bild på Edvin och Tilda som är feriepraktikanter på Kristallens förskola 2019

Edvin och Tilda, feriepraktikanter på Kristallens förskola

Feriearbete: Förskola

Tilda och Edvin är feriearbetare på Kristallens förskola och har intervjuats av kommunens feriekommunikatörer. De berättar om hur de tycker att det är att arbeta med barn.

Många ungdomar har valt att sommarjobba på förskolor i år. Detta gjorde oss nyfikna, så vi passade på att fråga två feriearbetare på Kristallens förskola varför de valt just en förskola för deras feriearbete. Tilda och Edvin var vänliga nog att sätta sig ner med oss och svara på våra frågor;

Vad tycker ni om ert feriearbete?

- Jag tycker bra om det, det är väldigt spännande och det finns alltid saker att göra, svarade Tilda.
- Ja precis, höll Edvin med.

Vad har ni fått göra hittills?

- Mina är lite äldre så jag behöver ju inte byta blöja, sa Edvin.
- Nej inte jag heller gjort, jag har mest lekt med dem. Jag lämnar det ”där” till de som faktiskt jobbar här, sa Tilda.
- Men det handlar väldigt mycket att man ska guida dem. Många gör saker som de inte får göra och då får man säga till, få dem att lyssna. Sen när de har ätit måste man torka borden och städa lite, för de plockar bara framgrejer så får vi plocka bort, la Edvin till.

Vad är det bästa med att jobba här?

- Jag tror det är att det alltid finns saker att göra, jag känner folk som inte har saker att göra och de har det jättetråkigt. Det går fort att jobba här, svarade Tilda.
- Ja precis. Jag tycker också att det är väldigt spännande att se utvecklingen på barn, inte för att man kanske hinner se så mycket på tre veckor, skrattade Edvin.
- Och barnen gillar mig, skröt Tilda.

Skulle ni vilja jobba med det här igen?

- Inte särskilt länge för att man blir väldigt trött, de låter ju alltid, men tre veckor tror jag är en bra tid, sa Tilda.
- Nej det känns inte heller som ett jobb som passar mig jättebra kanske men som feriearbete funkar det, svarade Edvin.

Vad tycker ni om att Gnesta kommun erbjuder feriearbete till ungdomar?

- Jag tror det är bra, för det är väldigt svårt att ta sig ut i arbetsvärlden om man inte har någon erfarenhet, sa Tilda.
- Sen har man börjat få en inblick i hur arbetslivet ser ut, man får kanske också sin första egna lön, sa Edvin.

Vad tror ni att ni kommer ta med er efter er tid här?

- Jag vet inte. Jag lär mig hur man hanterar barn, jag trodde inte att jag tyckte om barn innan jag började jobba här men de är helt okej, skrattade Tilda.
- Jag kanske får säga det motsatta då, jag tycker att de är lite jobbiga, de skriker hela tiden och det passar inte alls mig bra. Sen det som är så enkelt för mig att förstå fattar dem inte, hur man ska bete sig och sådant, sa Edvin.
- Jag tror det är därför det är lättare med små barn, för med dem kan man säga att så är det och då accepterar dem det, de lyssnar på allt man säger, sa Tilda.
- Jag är inte så pedagogisk heller så det är lite svårt eftersom man inte har någon utbildning, svarade Edvin.

Var det som ni trodde att det skulle vara är har ni blivit lite förvånade?

- Jag trodde ungefär att det skulle vara såhär, att de låter väldigt mycket och gör väldigt mycket men det går ändå att hantera dem, sa Tilda.
- Jag håller med. Sen tycker jag att föräldrarna är väldigt snälla, det förvånade mig lite för jag trodde att många bara lämnade sina barn men det är kul att se att folk verkligen bryr sig om sina barn, skojade Edvin.

Vad har ni för arbetstider?

- Jag jobbar 08.00-15.00 och så har jag en halvtimmes rast, så jag jobbar sex och en halv timme, svarade Tilda.
- Jag jobbar 07.30-14.00, jag skulle jobba igen timmarna jag missade under midsommar så då fick jag jobba till 15.00 men nu jobbar jag till 14.00, sa Edvin.
- Jag tycker att tystnadsplikten var väldigt svår för att alla är så himla olika och gulliga, man vill bara berätta om hur de är men det får man inte, förklarade Edvin.

Var det något som chockade er?

- De är förvånansvärt kladdiga, de kladdar överallt och särskilt de minsta. De kan dricka mjölk och sen spotta ut den igen, sa Tilda.

Har ni blivit bättre på att hantera när barnen blir ledsna?

- Ja, det är en stor skillnad från första dagen man var här, då vågade man inte göra någonting men nu vågar man göra mycket mer, sa Edvin.
- De gråter oftast över ingenting, det är väldigt sällan de faktiskt gör sig illa, sa Tilda.
- Man kan trösta dom jättelätt, fortsatte Edvin.
- Det brukar räcka med att bara ge dem en leksak så löser det sig. Det är ganska lätt, jag trodde att det var svårare så det är ju skönt att det inte är, förklarade Tilda.
- Jag tycker också att det är spännande för att alla föräldrar är olika och uppfostrar sina barn olika, det är det som är så roligt att se hur alla blir så himla olika, sa Edvin.

Har ni märkt att ni måste hantera barnen olika på grund av hur de är?

- Ja, vissa är mer stökiga och lyssnar inte på vad man säger. Det märks hur de blir uppfostrade hemma, sa Tilda.
- Ja precis, höll Edvin med.

Men ni är nöjda här?

- Ja väldigt, det är svårt och man blir trött men det är också väldigt kul, höll båda med om.

Där avslutade vi vår intervju. Det är ett viktigt jobb då det handlar om att ta hand om nästa generation och det verkar som båda våra feriearbetare på Kristallen håller med om det. Att äldre barn får chansen att hjälpa till på det här sättet är något vi alla bör uppskatta. Vi önskar dem lycka till och att de lämnar ett bra intryck på både barnen och föräldrarna, vilket vi inte tror blir något problem för dessa två.

Jobba på!

Skribenter och fotografer: Amanda Bergstad och Emilia Rosander