Emilia och Amanda har varit feriearbetare på enheten Kommunikation

Emilia och Amanda är feriearbetare på enheten kommunikation

Feriearbete: Kommunikation

Emilia och Amanda har varit feriearbetare på enheten Kommunikation och samverkan och har intervjuat andra feriearbetare under sin ferieperiod här på kommunen. I denna sjunde och sista intervju kan du läsa om deras egna upplevelser om sina veckor i kommunen.

En av våra arbetsuppgifter som feriearbetare inom kommunikation och samverkan för Gnesta kommun är att intervju andra feriearbetande ungdomar för att fråga dem om vad de tycker om deras arbete samt vad de generellt tycker om att jobba som ungdom. På grund av detta spenderar vi mycket av vår tid på att diskutera och fundera på detta ämne. Där av bestämde vi oss för att dela med oss av inte bara andras tankar, men också våra egna.

Vi satte oss ner tillsammans och ställde oss själva våra intervju frågor, och detta var svaren;

Vad tycker ni om ert feriearbete?

- Jag tycker att det har varit roligt hittills, vi har fått mycket blandade uppgifter och det är inte bara så att vi har suttit inne hela dagarna utan vi har fått vara ute mycket och fått gå, sa Emilia.

Vi har verkligen fått gå, skrattade Amanda.

- Jag gillar verkligen vårt jobb, jag tycker att det är trevligt. Man vet aldrig riktigt vad man ska göra när man kommer hit. Vi har väldigt varierade uppgifter som du sa. Jag vet inte om det finns något att klaga på egentligen. Det kanske inte passar alla men jag gillar det för vi får skriva, vara utomhus, vi får prata med människor och vi får en hel del frihet men också ansvar, så frihet under ansvar, tyckte Amanda.

- Ja det är ganska mycket ansvar faktiskt, sa Emilia.

- Sen tycker jag också att det är kul att vi fått leka med en kamera, sa amatör/hobbyfotografen Amanda.

Vad har ni fått göra hittills?

- Vi har varit ute i Gnesta och fotat kommunala verksamheter som bland annat skolor, förskolor, äldreboenden och mer, berättade Emilia.

- Vi fick också vara med på ett möte, sommaravstämningen eller vad man ska kalla det. Vi fick äta tårta två dagar i rad. Vi har fått intervjua människor och skriva intervjuer utifrån det. Vi har hjälpt till med att städa i ett förråd. Det är typ det vi gjort hittills, sa Amanda.

- Vi har också satt upp affischer runt om i Gnesta, sa Emilia.

- Det känns som att man får se massor av olika delar av hur en kommun faktiskt fungerar. Man får inte bara se det är när man sitter vid en kontorsdesk utan man får också se hur det fungerar när man interagerar med människor och jobbar på det sättet, berättade Amanda.

Vad är det bästa med att jobba här?

- Arbetskamraterna, sa Amanda medan hon inte alls försökte få Emilia att rodna.
Vid detta såg Emilia bara oimponerad ut… (Till Amandas stora besvikelse).
Då fortsatte Amanda;

- Det är ju såklart en av de bättre grejerna men det bästa vet jag inte riktigt, jag tycker om allt egentligen. Amanda

- Jag skulle nog säga att det är blandat, vi gör inte samma sak hela tiden utan vi får göra lite blandade saker och vi får vara både ute och inne vilket är ganska skönt och gör det svårt att bestämma vad som är bäst, tyckte Emilia.

- Så variationen av arbetsuppgifter samt arbetsmiljöer kanske är det bästa? Frågade Amanda.

- Ja precis, tyckte Emilia

Skulle du vilja jobba med det här igen?

- Jag vet inte, om jag skulle välja igen mellan alla kategorier vi hade att välja mellan när vi sökte feriearbete då tror jag att jag skulle välja det här igen. Det passar mig väldigt bra, jag tror inte att det skulle passa alla men för mig personligen passar det väldigt bra. Men grejen är det att jag tror att vårt feriearbete och folk som jobbar här heltid på kommunikation och samverkan, att våra jobb är väldigt olika. Så som feriearbete definitivt men som heltidsjobb vet jag inte, sa Amanda.

- Jag tror också att det som vi gör just nu under dessa veckor, det hade jag kunnat göra igen, höll Emilia med om.

Vad tycker ni om att Gnesta kommun erbjuder feriearbete till ungdomar?

- Jag tycker att det är väldigt bra för att man får ut ungdomarna och att de får testa på arbetslivet och sen är det alltid roligt att tjäna pengar. Kanske också att få sitt första jobb, sa Emilia.

- Ja precis, man får ju uppleva hur det är, i alla fall en version av hur det är att faktiskt vara ute i vuxenlivet. Man får lära sig att ta ansvar för själv och andra eftersom att man behöver fråga ”Vad ska vi jobba med härnäst?” ”Vad ska vi göra nu?” ”Kan jag hjälpa till med något?”. Verkligen söka arbetsuppgifter för att få saker gjort och för att göra sitt jobb så bra som möjligt. Det tror jag är viktigt att lära sig som ungdom, att ta tag i sitt eget liv på ett sätt. Sen tycker jag även att det är väldigt bra att de erbjuder det för att det är enklare att söka via webben, jag önskar att fler platser gjorde det, även privata företag. För jag tror att det skulle göra att fler söker. Där ett väldigt bra sätt att rekrytera ungdomar och faktiskt få dem att göra något, tyckte Amanda.

Vad tror ni att ni kommer ta med er efter er tid här?

- Jag tror att jag kommer ta med mig det som vi pratat om tidigare, men jag tycker att det är väldigt viktigt så jag tänker upprepa mig, och det är att ta ansvar över sitt eget arbete, sa Amanda

- Jag tror också det, men sen också kunskap och erfarenhet om hur det är att jobba, sa Emilia.

- Jag tror också att det är väldigt intressant att veta hur det faktiskt fungerar i en kommun, hur de som jobbar för Gnesta kommun får allt att gå runt. Hur de ser till att det finns alla nödvändigheter och att människor mår bra här. Jag tycker det är väldigt intressant att se hur de jobbar för det och jag blir också väldigt tacksam för de gör mycket mer än vad jag trodde att de gjorde, de har koll på saker som man kanske är mindre nöjd med och de har koll på saker vi är nöjda med, de jobbar ständigt med att förbättra och förnya vårt levnadssätt, sa Amanda.

Något ni vill lägga till?

- Jag är väldigt nöjd med mitt feriearbete, nu har vi åtta dagar kvar och jag tror att det kommer blir bra, jag tror vi kommer få en hel del gjort och att vi kommer se tillbaka på den här tiden som något positivt, sa Amanda.

- Jag håller med, vi får ju verkligen göra saker, vi får ju ganska mycket eget ansvar som med de här intervjuerna. Det är inte bara så att vi får följa med och se hur det är, utan vi får också jobba och göra vårt eget, sa Emilia.

Efter detta skrattade vi och avslutade vår lilla ”självintervju” med leenden på läpparna.

Detta var våra tankar och funderingar kring feriearbete. Vi hoppas att alla läsare gillar denna text och vi hoppas också Gnesta kommun vet vilka de ska kontakta om de behöver hjälp med något och är redo att betala för det. Vi får se hur det går under nästa vecka.

Lycka till, till oss!

Mvh, Amanda och Emilia.