Möt Gnesta kommuns kulturferiearbetare
Under sommarlovets tre första veckor är 96 ungdomar ute på feriepraktik i kommunens olika verksamheter. Två av dem kommer att intervjua några av våra feriearbetande ungdomar. Först ut är årets kulturferiearbetare och en presentation av årets sommarband: Griffin.
Vi, Amanda och Emilia, har intervjuat några av årets feriearbetande ungdomar på kulturskolan här i Gnesta. Vi frågade dem en rad frågor för att se hur de kände kring feriearbete generellt samt vad de kände kring deras eget arbete. Ungdomarna Max, Alexandra, Fredrik och Nemo har blivit anställda av Kulturskolan i Gnesta kommun och har bildat bandet Griffin. Dessa unga musiker kommer alltså jobba tillsammans under de kommande veckorna för att sprida musik i Gnesta kommun.
För att ta reda på mer om deras uppgifter som musiker samt deras feriearbete träffade vi dem och ställde några frågor. När vi kom till Kulturskolans lokaler var bandet mitt i repetitioner så vi bestämde en tid och möttes upp dem efter de avslutat repetitionerna. Vi satte oss ner och påbörjade intervjun.
Vi började med att fråga vad deras uppgift är här på kulturskolan.
– Vi är i ett band och vi ska runt på turné här i Sörmland, säger Max en av bandet Griffins två gitarrister.
– Vi ska runt och uppträda i Gnesta kommun på olika ställen där musik kan behövas, förtydligade resten av bandet.
Bandet turnerar alltså till platser där folk önskat av Kulturskolan att skicka dit musiker för att uppträda. Se relaterad info.
Vad fick er att vilja arbeta för kulturskolan denna sommar?
Alexandra svarade då att hon varit på kulturskolan i några år och eftersom hon känner sig bekväm där samt älskar musik var det de mest tilltalande valet.
– Det är något jag skulle gjort även om jag inte fått betalt. Vi brukar komma till kulturskolan vanligtvis, men nu när vi är anställda får vi betalt istället för att vi behöver betala, säger bandets trummis, Fredrik.
Det kändes som att hela bandet höll med om att kulturskolan var ett bra och roligt ställe att feriearbeta på. Man kunde också se hur hela bandet var bekväma med varandra samt hur de alla delade en gemensam kärlek till musik. På sättet de pratade med varandra och betedde sig skulle man tro att de varit i samma band mer än en dag.
Vad tycker ni om ert feriearbete hittills?
– Tråkiga låtar … säger Alexandra.
Vilket framkallade en passionerad reaktion från Fredrik.
– Va!? Tycker du inte om dansband!?
Hela bandet skrattade, och det gjorde även vi. Även fast vi fick veta att Alexandra inte tyckte att låtarna var det roligaste och att Fredrik har passionerade känslor angående dansbandsmusik så höll hela bandet med om att man utvecklas som person på olika sätt när man jobbar.
– Även fast vissa låtar är lite långtråkiga så utvecklas man som musiker.
– Man utvecklas varje dag.
Vi undrade så vad de menar samt hur man utvecklas? Fredrik, som jobbade på kulturskolan förra sommaren berättar.
– Utav erfarenhet, eftersom jag var här på mitt feriearbete förra året, så blir man mycket mer bekväm med att stå på scen och man blir inte lika rädd och blir mer självsäker.
– Man blir också bättre och mer bekväm med sitt instrument, påstod Nemo, bandets saxofonist.
Efter detta ställde vi följdfrågor om deras kommande spelningar de blivit ombedda att göra.
Hur många ställen kommer ni spela på?
– Vi vet inte exakt men typ tio ställen.
Vart kommer ni spela någonstans?
– Vi ska spela på Chill, olika äldreboenden, Klämmingsbergsbadet, på Skottvång och flera andra platser.
– Typ runt om i Gnesta fast inte åt Stockholmshållet, sa Alexandra.
Efter detta frågade vi lite om vad de såg fram emot samt hur de förberedde sig. De höll alla med om att det handlar om att repetera mycket och försöka hålla sig lugn. Det verkade verkligen som bandet höll med om att spelningarna skulle bli roliga och såg fram emot dem.
Vi ser fram emot att se hur det går för våra unga musiker och vi hoppas att alla Gnestas innvånare hoppas på det bästa för våra unga talanger. Lycka till Griffin!
Text och foto: Amanda Bergstad och Emilia Rosander, feriearbetare på Kommunikation och samverkan.