2020-03-20
Bild från Storgatan

Gnesta kommun underlättar för det lokala näringslivet

Spridningen av coronaviruset har på kort tid drabbat många näringsidkare i Gnesta kommun hårt. Företag vittnar om förlorade kunder och varslad personal.

För att på bästa sätt stötta våra lokala företagare och bidra till att mildra effekterna av coronapandemin i den här svåra situationen har kommunen hittills sett över bland annat fakturafrågor och kommit fram till att:

  • Vi förlänger generellt kredittiden för fakturor som går ut kopplat till tillsyn för dig som näringsidkare eller förening.
  • Enligt redan gällande regler så kan du som näringsidkare ta kontakt med kommunens ekonomienhet om du har frågor gällande din faktura. Vi kommer att hantera varje fall enskilt.

Nyttiga länkar till företagare

Med anledning av spridningen av coronaviruset har kommunen sammanställt länkar där du som är företagare kan hitta aktuell information.

Regeringen

Mer information från regeringen gällande bland annat stöd och krispaket till företagare hittar du på regeringens hemsida. Länk till annan webbplats.

Skatteverket

Företag som har fått betalningsproblem som en direkt konsekvens av coronaviruset kan söka anstånd hos Skatteverket med betalningen. Information och blankett för ansökan hittar du på Skatteverkets hemsida. Länk till annan webbplats.

Verksamt

Samlad information från myndigheter om det nya coronaviruset och vad som är viktigt för dig som företagare att känna till hittar du på sajten Verksamt.se. Länk till annan webbplats.

Folkhälsomyndigheten

Information och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten hittar du på Folkhälsomyndighetens hemsida. Länk till annan webbplats.

Försäkringskassan

Information från Försäkringskassan om regler för smittbärarpenning, reseersättning, sjukpenning och ersättning för vab hittar du på Försäkringskassans hemsida. Länk till annan webbplats.

Tillväxtverket

Information och stöd från Tillväxtverket som kan hjälpa dig hantera förändringar på grund av covid -19-utbrottet hittar du på Tillväxtverkets hemsida. Länk till annan webbplats.

Arbetsmiljöverket

För frågor om arbetsmiljöarbete, vilket ansvar du har som arbetsgivare och hur du kan agera under krisen. Läs mer på Arbetsmiljöverkets hemsida. Länk till annan webbplats.

Region Sörmland har goda råd

Region Sörmland är regionens vårdgivare. På deras webbplats finns goda råd för arbetsgivare och medarbetare hur vi hanterar hygienråd, hur vi begränsar smitta och vad vi gör när medarbetare blir sjuka. Läs mer på Region Sörmlands hemsida. Länk till annan webbplats.

Följ kommunens uppdaterade information om coronaläget på www.gnesta.se/covid19 Länk till annan webbplats.