2021-05-11

Nu har vi fler rökfria miljöer

Tack vare vår kampanj om rökfria utomhusmiljöer har vi fått flera nya aktörer som vill hjälpa till att förbättra folkhälsan i kommunen. Men arbetet för att alla ska slippa besvärande rök fortsätter.

Nyligen avslutades vår kampanj om rökfria utomhusmiljöer, som vi hade i samarbete med Folkhälsomyndigheten. Syftet var att sprida kunskap om den nya tobakslagen om rökfria miljöer, och efterlevnaden av den. Detta för att skydda både vuxna, barn och unga från tobak.

Flera aktörer hörde av sig och ville ta del av vårt kampanjmaterial som bestod av dekaler och affischer. Det har resulterat i att vi fått ett flertal nya verksamheter i kommunen som satt upp skyltar om rökfri miljö vid sina entréer.

Rökfria miljöer

Kommunens mål är att alla som vistas på offentliga platser i kommunen ska kunna göra det utan att besväras av rök.

Därför kommer vi fortsätta vårt arbete med att informera om rökfria utomhusmiljöer på ställen där det är förbjudet. Det gäller på: lekplatser, uteserveringar, busshållplatser, perronger, vid entréer och idrottsanläggningar.

Vems är ansvaret?

Du som driver en verksamhet eller äger och förvaltar en fastighet i kommunen är ansvarig för att reglerna om rökfria miljöer följs. Vi har fortfarande kampanjmaterial kvar så vill du ha dekaler eller affischer att sätta upp i din verksamhet kan du mejla till miljoenheten@gnesta.se. Materialet är gratis och det är först till kvarn.