Köldmedier

Köldmedier används i kylar, frysar, luftkonditioneringar och värmepumpar. Här hittar du som är verksamhetsutövare information om ditt ansvar, din rapporteringsskyldighet, vår tillsyn och avgifter när det gäller köldmedier.

Skicka in årsrapport senast 31 mars

Du som driver en verksamhet med köldmedieanläggningar eller mobil utrustning som sammanlagt innehåller 14 ton CO2e fluorerade växthusgaser eller mer, är skyldig att skicka in en årsrapport till Bygg- och miljöenheten.

Rapporten för föregående kalenderår ska lämnas in till Bygg- och miljöenheten senast den 31 mars.

Skicka rapporten till e-postadress: bygg.miljo@gnesta.se

I rapporten ska samtliga kontroller som har utförts under året redovisas – det är en viktig del av att säkerställa att regelverket följs och att utrustningen hanteras på ett miljösäkert sätt.

Årsrapportens innehåll

Årsrapporten ska innehålla alla kontroller som utförs under ett kalenderår.

Klicka här för att se vad rapporten ska innehålla

  • Operatörens namn, organisationsnummer samt post- och faktureringsadress.
  • Fastighetsbeteckning och utrustningens adress (om stationär).
  • Förteckning över all utrustning.
  • Kontaktuppgifter till ansvarig operatör.
  • Datum och resultat av läckagesökningar och uppföljande kontroller efter ingrepp i utrustningen.
  • Namn, kontaktuppgifter och certifikat för den som utfört kontrollerna.
  • Certifierad kylentreprenör. Kontrollera certifiering via Incerts webbplats. Länk till annan webbplats.
  • Total mängd och typ av köldmedium i utrustningen.
  • Mängd och typ av köldmedium som installerats, inklusive om det kommer från återanvändning eller regenerering (ange anläggningens namn, adress och certifieringsnummer vid behov).
  • Mängd köldmedium som fyllts på under service och underhåll.
  • Mängd köldmedium som tagits om hand för återvinning eller bortskaffning.
  • Vid skrotning av utrustning (nedmontering), ange vilken utrustning det gäller och hur köldmediet hanterats vid återvinning eller bortskaffning.
  • Namn och certifieringsnummer för den som installerat, servat, underhållit, reparerat eller skrotat utrustningen.

Regeländringar från 2025

  • 1 januari 2025: Förbjudet att fylla på nytt köldmedium med GWP (global uppvärmningspotential) på 2 500 eller mer. Det gäller alla utrustningar, oavsett storlek.
  • 1 januari 2026: Förbudet utvidgas till att även gälla värmepumpar.

Undantag

  • Regenererat eller återvunnet köldmedium är tillåtet fram till:
    1 januari 2030 för kylutrustningar.
    1 januari 2032 för värmepumpar.

Sedan den 11 mars 2024 omfattas fler ämnen än tidigare av krav på läckagekontroll. Utrustning som innehåller f-gaser av typen HFO ska kontrolleras om utrustningen innehåller minst ett kilo av ämnet.

Anläggningskollen – vilka krav har din utrustning?

Vill du veta vilka krav som gäller för en specifik utrsutning? Besök webbplatsen Allt om F-gas och använd Anläggningskollen.

Länk till Anläggningskollen Länk till annan webbplats.

På allt Allt om F-gas finns en lista över de vanligaste köldmedierna och du kan bland annat se vid vilken fyllnadsmängd ett visst ämne kräver läckagekontroll.

Regler för att förhindra utsläpp

Syntetiska köldmedier kan innehålla miljöfarliga fluorerade växthusgaser. Därför finns det strikta regler för att förhindra utsläpp.

Som verksamhetsutövare (operatör) är du ansvarig för att regelbundet kontrollera att din köldmedieutrustning inte läcker. Dessa kontroller ska utföras av en certifierad kylentreprenör.

Hur ofta läckagekontroller ska göras beror på utrustningens storlek och gasens klimatpåverkan, mätt i koldioxidekvivalenter (CO2e):

Så här ofta behöver du genomföra läckagekontroll

  • För utrustning med 5–50 ton CO2e (HFC) eller 1–10 kg (HFO) ska kontroller ske minst en gång per år.
  • Vid 50–500 ton CO2e (HFC) eller 10–100 kg (HFO) ska kontroller göras var sjätte månad.
  • Om utrustningen överstiger 500 ton CO2e (HFC) eller 100 kg (HFO) krävs kontroller var tredje månad.

Om din utrustning är utrustad med ett läckagevarningssystem kan intervallen mellan kontrollerna fördubblas.

Eftersom många köldmedier är blandningar av olika typer är det viktigt att veta vilka regler som gäller för just din utrustning.

Du kan använda verktyget Anläggningskollen Länk till annan webbplats. på webbplatsen Allt om f-gas för att få specifik information om regler och krav för din anläggning.

Skrotning av utrustning

När köldmedieutrustning skrotas måste det ske på ett korrekt sätt för att undvika utsläpp av miljöfarliga ämnen. Endast certifierade personer får utföra skrotningen.

Skrotningsförfarandet ska redovisas antingen i årsrapporten eller genom ett separat skrotningsintyg som skickas till bygg- och miljöenheten.

Installation eller konvertering

Du måste informerar Bygg- och miljöenheten innan du installerar eller konverterar utrustning med en total köldmediemängd motsvarande 14 ton CO2e eller mer. Detta är ett krav för att säkerställa att utrustningen uppfyller gällande regler och miljökrav.

Operatörsbyte

Den som är registrerad som operatör den 1 januari ansvarar för att betala den årliga tillsynsavgiften för det året. Om ett operatörsbyte sker, ska detta anmälas till bygg- och miljöenheten så snart som möjligt för att uppdatera registret.

Tillsyn

Bygg- och miljöenheten i Gnesta kommun ansvarar för att kontrollera att verksamheter följer reglerna för hantering av köldmedier. Vid behov kan de utfärda förelägganden för att åtgärda brister, vilka kan förenas med vite. För den handläggningstid som krävs vid tillsyn debiteras en avgift enligt gällande taxa. Detta bidrar till att säkerställa en korrekt och miljövänlig hantering av köldmedier.

Miljösanktionsavgift

Om du inte följer lagstadgade krav för hantering av köldmedier kan du behöva betala miljösanktionsavgift. Vanliga orsaker till sanktionsavgifter är att inte skicka in årsrapporten i tid eller att anlita en person utan giltig certifiering för läckagekontroll. Allvarligare brister kan i vissa fall leda till rättsliga åtgärder.

Exempel på miljösanktionsavgifter

  • Ej uppfyllda krav på läckagekontroll: 5000 kronor.
  • Försenad kontrollrapport (inlämnad efter 31 mars): 1000 kr
  • Avsaknad av register över fluorerade växthusgaser: 2 000 kronor för mobil utrustning och 5 000 kronor för stationär utrustning.
  • Användning av ej certifierad person:
    För läckagekontroll, återvinning, installation, service eller underhåll av utrustning med f-gaser:
  • 3000 kronor för en fysisk person eller ideell förening
  • 10 000 kronor för juridiska personer som inte är ideella föreningar.