RSS-nyheter från Gnesta kommun

Denna sida listar de tio senaste nyheterna på Gnesta.se
 • 2020-07-06
  Tänk på att det är bevattningsförbud
  Grundvattennivåerna är fortfarande låga och vi behöver alla vara sparsamma med vårt dricksvatten. Det krävs stora mängder regn och snö för att våra vattenmagasin ska fyllas och under våren och sommaren tas det mesta regnvattnet upp av växtligheten.För att minska vattenförbrukningen har vi infört bevattningsförbud. Det innebär bland annat att du inte får vattna gräsmattor, blommor och annan växtlighet med slang, fylla din pool eller tvätta bilen.Det finns många bra tips för hur du kan spara och återanvända vatten. Du kan till exempel spara regnvatten som du kan vattna växterna i din trädgård med. Du hittar fler tips om hur du kan spara vatten via länkarna under relaterad information.För att läsa mer om bevattningsförbudet och vad det innebär för dig samt ta del av andra frågor och svar rörande vår dricksvattenproduktion med mera, se relaterad information.

 • 2020-07-06
  Information med anledning av coronaviruset
  Gnesta kommun följer noggrant utvecklingen av coronaviruset sjukdomen covid-19. Vi arbetar hela tiden med beredskap för att kunna förhindra och hantera eventuell smittspridning. Vi håller oss uppdaterade om det aktuella läget och följer Folkhälsomyndighetens och andra myndigheters rekommendationer.Mer information och rekommendationer om viruset hittar du här.

 • 2020-07-03
  Eldningsförbudet är upphävt
  Beslutet att upphäva eldningsförbudet är fattat av samhällsbyggnadschefen i Gnesta kommun på rekommendation av Sörmlandskustens räddningstjänst.Tips för säker eldningTrots att det inte längre är eldningsförbud avråds allmänheten från eldning samt att alla uppmanas till stor försiktighet. Ta del av räddningstjänstens tips för säker eldning. Se relaterad info.Håll koll på brandrisken där du är - ladda ner appen BRANDRISK UTE
  Appen BRANDRISK UTE (hittas i App Store eller Google Play) hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark där du befinner dig. Den lär dig också mer om säker eldning utomhus.


 • 2020-07-03
  Nyhetsbrev Gnesta näringsliv, juni/juli 2020
  I dagarna skickar Gnesta kommun ut ett nyhetsbrev till alla företagare som finns i företagsregistret. Du hittar nyhetsbrevet under relaterad information.
  Nyhetsbrevet innehåller:
  • Mentorprogram för dig som startar nytt företag.
  • Material och information för att minska spridningen av covid-19.
  • Företagsrådgivning och stöd.
  • Kommunens turistinformationsvärdar.
  • Sommartider på polisstationen i Gnesta.
  • Coronakrisen påverkar lokala företag.
  Vill du också få nyhetsbrevet? Klicka här.länk till annan webbplats

 • 2020-07-01
  Algblomning i våra sjöar
  Under badsäsong kontrolleras vattnet i våra kommunala badplatser. Dammhagen, Frösjöstrand, Laxnebadet, Natenbadet och Nyckelsjön kontrolleras en gång per månad och Klämmingsbergsbadet kontrolleras ungefär varannan vecka. Det som kontrolleras är både bakterier och algblomning. Resultat från de senaste mätningarna kan du hitta på Badplatsen, se länk under relaterad info.Alger är en viktig del i ett vattens ekosystem och ska förekomma, i rimliga mängder. Lite grönt vid strandkanten behöver inte vara farligt. Men är ytan mer eller mindre gulgrön eller blågrön kan koncentrationen av alger vara hög. Misstänker man algblomning bör inte barn eller djur bada då det kan vara giftigt. Använd heller inte vattnet för matlagning då giftet inte försvinner vid kokning.Eftersom algblomning kan uppstå lokalt och på kort tid så måste du själv vara uppmärksam när du badar.Mer information om våra badplatser och badvattenkvalité hittar du under relaterad information.

 • 2020-07-01
  Anders Axelsson ny kommunchef i Gnesta kommun
  – Jag är glad över att ha fått förtroendet att bli kommunchef i Gnesta kommun. Gnesta är en utvecklingsinriktad kommun med en stark tillväxt och framtidstro där det finns en tydlig ambition att vidareutveckla såväl den kommunala organisationen som kommunen som helhet. Jag ser det som ett spännande uppdrag där jag vill bidra med mina tidigare erfarenheter från kommunal verksamhet. Nu ser jag fram emot att tillsammans med politiker och medarbetare fortsätta detta arbete i syfte att skapa en bra verksamhet med hög kvalitet och bra service där Gnestas förutsättningar tas tillvara på bästa sätt, säger Anders Axelsson.Kommunstyrelsens presidium har med stöd av rekryteringskonsult arbetat gemensamt i rekryteringsprocessen som pågått under våren och försommaren.
  – Vi är glada att kunna välkomna Anders till Gnesta kommun. Vi står inför många spännande utmaningar i att utveckla såväl den inre organisationen som kommunen i stort. Gnesta ska vara en bra kommun att bo, växa och leva i. En kommun med god service gentemot medborgare, näringsliv och föreningsliv. Vi är övertygade om att Anders gedigna erfarenhet och breda kunnande i kommunala frågor kommer vara till stor nytta i många olika sammanhang i vårt fortsatta utvecklingsarbete under de kommande åren, säger Johan Rocklind (S), Anna Ekström (M) och Håkan Ekstrand (C) i en gemensam kommentar.Anders Axelsson tillträder rollen som kommunchef 1 oktober 2020.

 • 2020-06-29
  Ska du ha hemester?
  Vanligtvis väljer många att åka bort på sin semester vilket leder till en minskad vattenförbrukning i hemmet. I år väljer många att tillbringa sin semester hemma på grund av corona och eftersom vi har sämre tillgång till dricksvatten än normalt är viktigt att tänka på hur man använder sitt dricksvatten.När du är hemma så ökar normalt sett din förbrukning av dricksvattnet under dagen. Under sommaren när det är varmt går det åt ännu mer vatten. Det är därför extra viktigt att du gör smarta val och funderar över hur du använder dricksvattnet så att det räcker åt alla.Genom att till exempel stänga av kranen när vi borstar tänder eller tvålar oss i duschen sparar vi många liter vatten. Ställ in en kanna med vatten i kylen så har du alltid tillgång till kallt vatten att släcka törsten med utan att behöva spola fram kallt vatten.Och för att få en riktig semesterkänsla och svalka i sommarvärmen så har vi många fina badsjöar och badplatser runt om i vår omgivning.

 • 2020-06-24
  Premiär för feriebandet Firebirds
  – Vi kommer ha två olika repertoarer. För de äldre kommer vi spela låtar från artister som Evert Taube, Thore Skogman och Lasse Berghagen medan det blir mer Beatles och Pink Floyd på de andra spelningarna, säger Magnus Holmén, gitarrlärare på Kulturskolan.Det är fjärde året i rad som Kulturskolan har ett band med feriepraktikanter som åker runt och spelar på olika ställen i kommunen. Denna sommar har de dock varit tvungna att dra ner på antal konserter med anledning av coronapandemin.– Nytt för i år är att vi istället kommer ha en livesänd konsert med ett musikquiz där vem som helst kan vara med och tävla i appen Kahoot, säger Magnus.För att minska smittorisken kommer flera av konserterna hållas utomhus. Som på Strandhagens och Ekhagens äldreboenden.– Vi kommer stå i deras trädgårdar och spela medan de tittar på konserten från balkongerna. Spelningarna för de äldre brukar vara mycket uppskattade och många kommer fram efteråt och tackar så hjärtligt.Årets ferieband, som kallar sig för Firebirds, består av Magnus på gitarr, Alexandra Apelsten, 16, Jakob Romby, 16, och Hugo Sandklef, 17.– Tidigare har det alltid varit en trummis med, men inte i år. Så denna sommar blir det en mer avskalad akustisk sommarturné.Vad är roligast med turnén?
  – Att se hur ungdomarna, för varje spelning vi har, växer som professionella musiker. Den utvecklingen är jättekul att se.


 • 2020-06-24
  Ändrad tidplan för antagning till gymnasieskolor i Stockholmsområdet
  Du som ansökt om gymnasieplats i Stockholmsområdet får besked först den 8 juli. Eventuellt erbjudande om plats behöver besvaras senast den 20 juli. Första reservantagningen publiceras den 4 augusti. Den andra reservantagningen publiceras den 12 augusti. Efter detta tar respektive gymnasieskola över reservantagningen.Om du sökt till gymnasium i Sörmland berörs du inte av ändringen.Studie- och yrkesvägledning under sommarenFör elever på Frejaskolan kommer studie- och yrkesvägledaren Linda Forselius finnas tillgänglig för frågor under sommaren. Kontaktuppgifter hittar du under relaterad information.För elever på introduktionsprogrammet kommer Mandala Fager att arbeta den 9 och 10 juli. Berörda elever kommer få ytterligare information. Kontaktuppgifter hittar du under relaterad information.Studie- och yrkesvägledaren inom kommunens aktivitetsansvar, Tove Kvarnmalm Aspgren, finns tillgänglig från den 5 augusti. Kontaktuppgifter hittar du under relaterad information.

 • 2020-06-22
  Ta hand om dig i värmen!
  Råd under värmebölja• Håll koll på innetemperaturen. Om den når upp till 26 grader eller mer under tre dagar i följd ökar risken för påverkan på din hälsa.
  • Drick mer. Kroppens sätt att förhindra överhettning är genom svettning. Du behöver kompensera vätskeförlusten genom att dricka mer. Undvik dock stora mängder söt dryck och alkohol.
  • Ordna en sval miljö. Dra för gardinerna, fäll ner persiennerna och vädra på natten när det är svalt.
  • Svalka dig. Ta en kall dusch, lägg en blöt handduk runt nacken.
  • Ta det lugnt. Undvik fysisk ansträngning.
  • Förvara medicin svalare än 25 grader.
  Äldre och sjuka mer utsattaÄldre personer kan ha sämre förmåga att reglera sin kroppstemperatur och att känna törst. Även personer med andra sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, sjukdomar i lungor och njurar, med demens, diabetes eller psykisk ohälsa kan behöva ta hand om sig extra mycket under en värmebölja.
  Små barn och gravida kan också vara extra känsliga för värme.
  Överhettning och värmeslagVarningssignaler på att kroppen blivit för överhettad kan vara förhöjd kroppstemperatur, ökad puls och andning, plötslig yrsel och onormal trötthet. Värmeslag kan dessutom ge symtom som kräkningar, synstörningar och förvirring. Kontakta sjukvården om du misstänker att du eller någon i din omgivning har blivit överhettad eller är på väg att få värmeslag.Och behåll avståndetCoronaviruset sprids även under varma dagar. Glöm inte att hålla avståndet i glasskön och på stranden!