RSS-nyheter från Gnesta kommun

Denna sida listar de tio senaste nyheterna på Gnesta.se

  • Nytt ställningstagande om eldning
    Kommunen har tidigare informerat om en ny lagstiftning i avfallsförordningen som började gälla i januari 2024. Denna lagändring påverkade bland annat eldning av trädgårdsavfall, vilket innebär att du från och med i år antingen ska lämna ditt trädgårdsavfall till återvinningscentralen eller kompostera det hemma.Den bedömning som naturvårdsverket gör är att kommunen i sina föreskrifter kan tillåta eldning av trädgårds- eller parkavfall under vissa förutsättningar.Det råder en otydlighet i tolkningen av lagstiftningen. Fram till nya föreskrifter är beslutade är det tillåtet att elda trädgårdsavfall i enlighet med gällande föreskrifter som finns i kommunen. Vi fortsätter att följa utvecklingen, säger Linda Lundin, kommunstyrelsens ordförande i Gnesta kommun.Läs om vad som gäller kring eldning och innehållet i de lokala föreskrifterna på vår informationssida om eldning. Se relaterad information.

    Kommunen har tidigare informerat om eldningsförbud av trädgårdsavfall. Vårt nya ställningstagande är att eldning är tillåtet enligt våra lokala föreskrifter. Föreskrifterna ska revideras.
    Grenar och kvistar vid platsen för trädgårdsavfall på återvinningscentralen

  • Kommunfullmäktige 22 april
    Välkommen till KF (kommunfullmäktige) måndagen den 22 april 2024 klockan 19.00 i B-salen, Västra Storgatan 15, Gnesta.Sammanträdet är öppet för allmänhetenSom invånare har du chansen att lära känna de folkvalda politikerna och höra vilka beslut som tas i kommunens högsta beslutande organ, samtidigt som du får höra om hur besluten påverkar ditt vardagsliv.Följ livesändningen av sammanträdetDu kommer att ha möjlihet att följa kommunfullmäktigesammanträdet live via en direktlänk här på webbplatsen. Länken publicerar vi på sammanträdesdagen, 22 april.Inspelningar från kommunfullmäktigemöten tidigare i år hittar du i vår filmportal. Se relaterad information. Ärenden på dagordningenPå dagordningen finns flera beslutsärensen och här presenteras några av dem:
    • Detaljplan för fastigheterna Gnesta 16:8 m.fl. -Mejerigatan
    • Årsredovisning 2023 för Gnesta kommun
    • Komplettering framtidsplanen 2024–2026 - Investeringsbudget och Exploateringsbudget
    Dagordning för kommunfullmäktigesammanträdet måndag den 22 april 2024Läs kallelsen och dagordningen för fler ärenden och utförlig beskrivning Pdf, 109.6 MB..

    Måndag 22 april sammanträder kommunfullmäktige, kommunens högsta beslutande organ. Här kan du läsa om de beslut som tas av våra folkvalda politiker och hur de påverkar ditt vardagsliv.
    Ordförandeklubba

  • Kommunstyrelsen i korthet 8 april
    Här kan du läsa om några av de ärenden som togs upp vid sammanträdet.Verksamhetsberättelse för kommunstyrelsenKommunstyrelsen beslutade om Verksamhetsberättelse 2023 för
    Kommunstyrelsen .
    Kommunfullmäktige beslutar årligen om en framtidsplan som anger den riktning som styrelsen och nämnderna ska arbeta mot. Utifrån den tar kommunstyrelsen fram en verksamhetsplan för kommunstyrelsens arbete. Efter genomfört verksamhetsår ska kommunstyrelsen följa upp årets arbete. Uppföljningen presenteras i denna verksamhetsberättelse.
    Bidrag till Hittaut-projektet 2024Kommunstyrelsen beslutade om bidrag på 9 000 kr till OK Klemmingen för deras arbete med friskvårdsprojektet Hittaut.
    Hittaut är ett friskvårdsprojekt som OK Klemmingen kommer att genomföra för femte gången. Hittaut syftar till att uppmuntra fysisk aktivitet genom att tillgängliggöra orienteringskartor för invånare och besökare i Gnesta kommun.
    Dagordning, kallelse och protokoll för kommunstyrelsesammanträdet 8 april 2024Kallelse till kommunstyrelsens sammanträde 8 april med dagordning, beslutspunkter och underlag inför beslut. Pdf, 95 MB.ProtokollProtokoll från kommunstyrelsens sammanträde 8 april Pdf, 2.2 MB.

    Måndag den 8 april sammanträdde KS (kommunstyrelsen), som har ansvaret för att det folkvalda kommunfullmäktiges beslut blir genomförda.
    Sammanträde med kommunstyrelsen i Gnesta kommun

  • Bräddning i reningsverk åtgärdas
    En bräddning är en funktion som ser till att reningsverk och ledningar inte blir överbelastade i samband med kraftigt regn och höga vattenflöden.Den aktuella bräddningen upptäcktes i samband med att vi felsökte ett larm. Att den varit okänd beror på bristande dokumentation från tidigare ombyggnationer och att bräddningen finns på en svårtillgänglig plats. Nu ska den åtgärdas för att uppfylla rådande lagkrav.Inte fullständigt renat vatten till SigtunaånDen missade bräddningen har inneburit utsläpp av vatten som inte uppfyllt Länsstyrelsens krav, men det handlar inte om helt orenat avloppsvatten. Vattnet som släppts ut har gått igenom fyra av fem reningssteg i vattenreningsprocessen. Vattnet har gått igenom mekanisk rening, biologisk rening, kemisk rening och sedimentering. Det steg som vattnet inte gått igenom är steget genom skivfilter.–Vi har stängt av vattenflödet till den aktuella bräddningspunkten och ser nu över vad som behöver åtgärdas, säger Niklas Spetz, verksamhetschef för vatten och avlopp i Gnesta kommun.Minska förekomsten av ovidkommande vatten Under 2023 påbörjade vi ett arbete med att minska förekomsten av ovidkommande vatten i ledningarna som går från Laxne till Gnestas reningsverk. Ovidkommande vatten kan till exempel vara dräneringsvatten och vatten som läcker in från trasiga ledningar. Under 2023 var förekomsten av ovidkommande vatten i vårt avsloppssystem högre än tidigare år, men förekomsten varierar och beror bland annat på mängden regn.–Vi planerar för samma åtgärder i Gnesta centralort under 2024. Det är ett tidskrävande arbete som vi hoppas påbörja så snart som möjligt, säger Niklas Spetz.

    Vi har upptäckt en tidigare okänd bräddning i Gnestas avloppsreningsverk. Vatten som missat det femte och sista reningssteget har letts ut i Sigtunaån. Vattenflödet till bräddningen är avstängt.
    Fallande vattendroppar i vattenpöl på asfalt

  • EU-val 2024
    För att ha rätt att rösta i EU-valet måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen den 9 juni. Du behöver också vara svensk medborgare och vara eller ha varit folkbokförd i Sverige, alternativt vara medborgare i något av EU:s medlemsländer, vara folkbokförd i Sverige och ha anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen.Röstkort skickas ut i majInför EU-valet ska du ha fått ditt röstkort senast den 22 maj. Det är också det datum då röstningen startar i Sverige.På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress och öppettider. Du får också förslag på ett antal lokaler där du kan förtidsrösta.Läs mer om valet och hur du gör för att rösta.

    Söndag 9 juni är det val till Europaparlamentet. Du som har rösträtt kan rösta från 22 maj till och med valdagen.
    Ett valkuvert som lämnas från en hand till en annan hand.

  • Detta beslutades på KF 25 mars
    På dagordningenPå dagordningen finns bland annat flera motioner som besvarades under sammanträdet. På sammanträdet så togs det bland annat beslut om om investeringsmedel till förstudie till vattenförsörjningsprojektet i Gnesta tätort och revidering av livsmedelstaxa. Kommunfullmäktigebeslutade också om val till kommunala uppdrag för mandatperioden 2022-2026.Se webbsändning av mötet i efterhandI höstas beslutade kommunfullmäktige att kommande möten ska webbsändas. Mötet 25 mars livesändes och några dagar efter mötet publicerades en textad inspelning.Se inspelningen av fullmäktiges sammanträde 25 mars. Länk till annan webbplats.Filmen är textad och detta är framtaget med hjälp av AI. Detta innebär att det kan finnas mindre småfel i textningen. Vill du se texten så klickar du på symbolen T i videospelaren.Dagordning och protokoll för sammanträdet måndagen den 25 mars 2024KallelseKallelse kommunfullmäktige 2024-03-25.pdf Pdf, 7.3 MB.ProtokollProtokoll kommunfullmäktige 2024-03-25.pdf Pdf, 5.1 MB.


    Vid kommunfullmäktiges sammanträde måndagen den 25 mars fattades flera beslut och motioner besvarades. Mötet spelades in och du kan se det här på webben i efterhand.
    Kommunfullmäktige sammanträder

  • Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?
    Enkäten ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” är en rikstäckande undersökning som ger dig möjlighet att berätta vad du tycker om kvaliteten i hemtjänsten och på äldreboenden. Det är frivilligt att svara på enkäten.Syftet med undersökningen är att ge enskilda äldre personer en röst. Vi vill veta vad du är nöjd med och vad du inte är nöjd med. Dina åsikter är viktiga för Gnesta kommuns arbete med att utveckla äldreomsorgen.Hur svarar jag på enkäten?Du kan svara på enkäten per post eller digitalt. Inloggningsuppgifter samt koden för att kunna svara digitalt finns i postenkäten. Enkäten skickades till din folkbokföringsadress under slutet av mars 2024. Personer som har valt att få sin post eftersänd eller har en omsorgsadress angiven får enkäten skickad till den adressen.När behöver jag skicka in mina svar?Svara på enkäten senast den 26 maj. Ta gärna hjälp av en anhörig, närstående eller god man om du tycker det är svårt att besvara enkäten själv.Var kan jag ta del av resultatet?Socialstyrelsen publicerar resultaten på sin webbplats i slutet av september eller början av oktober 2024.Var hittar jag mer information?Om du vill veta mer om undersökningen kan du läsa mer på Socialstyrelsens webbsida, se relaterad information. Du kan också ringa eller mejla till Indikator som hjälper Socialstyrelsen att göra undersökningen:Telefon: 031-730 31 80, vardagar klockan 08.00–18.00
    E-post :aldreundersokning@indikator.org


    I slutet av mars fick du som är 65 år eller äldre hem en undersökning från Socialstyrelsen. Undersökningen riktar sig till dig som har hemtjänst eller bor på äldreboende.
    Kvinna som håller armen om en äldre man

  • Ansök om klimatpremie för miljöarbetsfordon
    Energimyndigheten har i uppdrag av regeringen att betala ut klimatpremier för lätta eldrivna lastbilar, tunga eldrivna lastbilar och miljöarbetsfordon. Detta är ett nytt stöd från 2024.
    Syftet med klimatpremie är att främja introduktionen av dessa fordon på marknaden och på så sätt bidra till ett bättre klimat, mindre luftföroreningar och minskat buller.Vem kan söka premien?Klimatpremie kan sökas av företag, kommuner och regioner som ska köpa ett miljöarbetsfordon, eldriven lätt lastbil eller tung eldriven lastbil.Här kan du läsa mer om hur du söker:

    Nu kan du ansöka om klimatpremie för lätta och tunga eldrivna lastbilar, samt för miljöarbetsmaskiner. Du ansöker på Energimyndighetens webbplats.


  • "Tveka inte på att bli kontaktperson"
    –Jag hittade uppdraget av en slump och kände direkt att det var roligt! Jag gillar den personliga kontakten och har alltid tyckt om att vara ett stöd i någons tillvaro.Nelli Kronwall, 23 år, har haft uppdraget som kontaktperson i flera år. I dagsläget är hon kontaktperson till två personer, men överväger att engagera sig i fler.–Jag vill se människor och deras behov. Det är en givande och viktig erfarenhet i både yrkes- och privatlivet. Man lär sig mycket om människor och om sig själv.Att vara kontaktperson är ett ideellt uppdrag. Syftet är att bryta social isolering och att bidra till att den som beviljas insatsen får möjlighet till fritidsaktiviteter utifrån sina egna önskemål, förmågor och behov.–En social kontaktperson ska vara en vän, en kompis. Du behöver ingen utbildning, men du behöver ett engagemang, säger Camilla Ytterdahl, enhetschef för boendestöd på Gnesta kommun.Tveka inte på att bli kontaktpersonSom kontaktperson träffar du en person cirka 6–8 timmar i månaden. Ni kommer tillsammans överens om när ni ska ses och vad ni ska hitta på. En handläggare ser till att matcha dig med en person som har liknande intressen.–Första träffen brukar jag hålla ganska kort, vi ses oftast i hemmet. Men sen gör man allt möjligt! Snackar över sms, ser på film, går och simmar, fikar, spelar tv-spel och lagar mat. Det ger en fin känsla att se hur relationen blommar ju fler gånger vi träffas, säger Nelli Kronwall.–Till den som funderar på att bli kontaktperson säger jag bara: det finns ingen anledning att tveka! Jag har lärt mig att se världen på ett nytt sätt tack vare mitt uppdrag. 

    Nelli Kronwall tycker att uppdraget som kontaktperson är en givande och viktig erfarenhet. Nu söker vi fler kontaktpersoner. Är du en av dem?


  • Livesändning av kommunfullmäktige
    Sammanträdet är öppet för allmänhetenSom invånare har du chansen att lära känna de folkvalda politikerna och höra vilka beslut som tas i kommunens högsta beslutande organ, samtidigt som du får höra om hur besluten påverkar ditt vardagsliv.Följ livesändningen av sammanträdet klockan 19.00Du har möjlighet att följa kommunfullmäktigesammanträdet live via en direktlänk här på webbplatsen. Sändningen börjar straxt innan mötet startar klockan 19.00.Till livesändningen av sammanträdet. Länk till annan webbplats.Sammanträdet spelas också in och kommer att textas i efterhand och publiceras här på gnesta.se efter några dagar.Följ sammanträdet på plats i kommunhusetDu kan också besöka kommunhuset och vara närvrande på plats under mötet. Lokalen är B-salen, Västra Storgatan 15, Gnesta.Ärenden på dagordningenPå dagordningen finns bland annat flera motioner som kommer att besvaras under sammanträdet. På agendan finns också förslag till beslut om investeringsmedel till förstudie till vattenförsörjningsprojektet i Gnesta tätort. Här finns också val till kommunala uppdrag för mandatperioden 2022-2026.Dagordning för kommunfullmäktigesammanträdet måndag den 25 mars 2024Läs kallelsen och dagordningen för fler ärenden och utförlig beskrivning Pdf, 7.3 MB..
    Kommunfullmäktiges ledamöterFullmäktiges ledamöter och ersättare httar du i kommunens register över förtroendevalda. Länk till annan webbplats.

    Idag 25 mars kan du följa kommunfullmäktiges sammanträde genom en livesändning här på kommunens webbplats. Sammanträdet startar klockan 19.00.
    Ordförandeklubba