RSS-nyheter från Gnesta kommun

Denna sida listar de tio senaste nyheterna på Gnesta.se

 • Koka vattnet i Laxne
  I samband med lagningen av vattenläckan kan vattnet ha blivit kontaminerat/förorenat.Kokningsrekommendation och vattentankarVi rekommenderar tillsvidare hushållen i Laxne, som är påkopplade till det kommunala VA-nätet, att koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning. Vattnet är ofarligt om det kokas.Vattentankar står vid följande platser:
  • Vid Utvägen 3
  • Vid Laxnevägen 19
  • Vid Laxne skola
  Sms till berörda fastigheterVi har skickat sms till de fastigheter som kommer att beröras av detta. Fick du inte ett sms, trots att din fastighet ligger inom berört område? Gå in och registrera ditt mobilnummer eller din e-postadress för att i framtiden ta emot sms. För att komma till registreringen, se relaterad information.


 • Högt betyg för företagsklimatet i Gnesta
  Högt betyg får bland annat området hur företagarna ser på kommunens tillämpning av lagar och regler, vilket betyder exempelvis effektivitet i ärendehanteringen och förståelse för företagets ärende. Områdena tillgång till kompetens och hur företagen uppfattar mobilnät och bredband i kommunen ökar.De enkätområden som försämras i år är medias och skolans attityder, upplevelsen hur kommunens upphandling sker. Även det sammanfattande omdömet kring företagsklimatet i kommunen har sjunkit från förra årets rekord 4.0 till 3.81.— Gnesta kommun arbetar långsiktigt med att tillsammans med företagen leverera ett näringslivsklimat av hög klass, detta kommer vi att fortsätta med, säger Anna Sandklef, näringslivschef.Svenskt Näringslivs undersökning av kommunernas företagsklimat har genomförts sedan 2002. I år har närmare 32 900 företagare från hela landet deltagit i undersökningen. Undersökningen omfattar bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, kommunens service till företagen samt tillgången på medarbetare med relevant kompetens.Läs mer om årets ranking på svenskt näringslivs webbplats foretagsklimat.se. Se relaterad info.


 • Besöksförbudet på särskilt boende hävs
  För att minska risken för smittspridning måste alla besök på särskilt boende förbokas. Det kommer därmed inte finnas fria besöksmöjligheter även om besöksförbudet i sig hävs.– Varje enhet måste kunna säkerställa att det inte vistas för många utomstående i lokalerna samtidigt och vi vill även undvika att ha anhöriga som rör sig nära våra brukare inne på avdelningarna. Gnesta kommun ansvarar för att besöken i sig ska gå till på ett coronasäkert sätt och därför måste besöken bokas och ske på anpassade platser, berättar Veronica Östlin, tillförordnad socialchef i Gnesta kommun.Tydliga besöksrutinerFrån och med måndagen den 21 september kan du börja boka in besök på särskilt boende, som gäller från att besöksförbudet hävs 1 oktober. Ett särskilt anpassat rum med plexiglasskärm ställs i ordning på varje boende där besöken får ske. Det kommer att finnas tydliga besöksrutiner med fokus på avstånd och hygien. Stort ansvar vilar också på den besökande att följa personalens direktiv på plats samt att fortsatt följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd.Följande gäller för den som vill besöka Strandhagen, Ekhagen eller kortvården från och med 1 oktober:
  • Endast bokade besök. Vi har tyvärr inte öppet för spontana besök. Från och med den 21 september kan du kontakta enheten du vill besöka för att boka en tid. Se kontaktuppgifter.
  • Har du möjlighet att träffa din anhörig utomhus underlättar det. Till att börja med kommer det endast finnas ett besöksrum på varje boende och därmed blir det också begränsat med tider för bokade besök inomhus.
  • Max två besökare åt gången till en brukare/boende.
  • Du ska vara frisk och känna dig helt symptomfri vid besöket. Känner du minsta symptom ska du boka av ditt besök.
  • Ingen närkontakt. Hur trevligt det än är att få krama sin anhörig så är det fortfarande avstånd som gäller.
  • Var noga med hygienen – tvätta och sprita händerna både innan och efter besöket.
  • Följ personalens direktiv på plats. De ansvarar också för att sprita av alla ytor i besöksrummet mellan varje besök.
  Följer Folkhälsomyndighetens direktivUpphävandet av det nationella besöksförbudet på särskilt boende görs efter en samlad bedömning från både Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Gnesta kommun följer utvecklingen som sker, om Folkhälsomyndigheten kommer med nya direktiv kan vi komma att behöva ändra våra rutiner för besöken på våra särskilda boenden.Mer information och rekommendationer om viruset hittar du här.


 • Vattendragsvandring vid Långsjön
  Tisdagen den 15 september klockan 17.30 bjuder Trosaåns vattenvårdsförbund in till en vattendragsvandring vid Långsjön. Tiden är satt med tanke på att dagarna blir kortare och vi måste ”fånga ljuset”. Kan du inte komma loss så tidigt så kom ändå, vi har drop in och det är bara att hänga med när du än kommer.
  Temat för vattendragsvandringen är vattenväxter. Under ledning av den välkände botanisten Hans Rydberg bekantar vi oss med växter i och omkring vatten. Vilka växter finns? Varför växer de just här? Vi får lära oss om vattenkvaliténs betydelse för artsammansättningen i olika miljöer mm. Vattendragsvandringen är givetvis kostnadsfri. Samling vid badplatsen mellan Edesta och infarten till Vårdinge by.VägbeskrivningTa väg 500 som går mellan Gnesta och Vagnhärad. När du åker från Gnesta och passerar Edesta, sväng ned till vänster på en liten markväg innan vägskyltarna Herrsätra 2 och Folkhögskola. Kommer du från Trosa så kör från Vagnhärad, passera länsgränsen och när du kommer ut ur skogen och ser skyltarna Herrsätra 2 och Folkhögskola på höger sida, åk en liten bit till och sväng ner på markvägen till höger.
  Tänk på är att det inte är en kommunal badplats, utan ett område med badstrand och privata bryggor. Parkera med förstånd. Frågor om vattendragsvandringen besvaras av Bertil Karlsson tel. 070 347 55 55.Viktigt att tänka på
  Trots rådande Coronapandemi har Trosaåns vattenvårdsförbund valt att genomföra en sedvanlig vattendragsvandring. Vi är utomhus och håller givetvis behörigt avstånd mellan oss. Maxantal besökare sätter vi till 50


 • Sagostunder på Öppna förskolan
  En tisdag i månaden under hösten kommer en medarbetare från biblioteket att besöka Öppna förskolan för att leda en sagostund. Barnen väljer själva om de bara vill lyssna eller även interagera genom att kommentera eller ställa frågor kring vad som händer i sagan.ÖppettiderPlanerade datum för sagostunder under hösten är tisdagarna den 29 september, 20 oktober, 24 november och 15 december klockan 10.15.Öppna förskolans öppettider är tisdagar och torsdagar klockan 9.00-11.30.Förboka ditt besökVid besök på Öppna förskolans sagostunder och övriga verksamhet råder tillsvidare en begränsning i antalet sällskap som kan besöka verksamheten samtidigt. Vi tar bara emot tre vårdnadshavare med barn vid varje tillfälle, för att säkerställa att vi kan hålla avstånd.Alla besök måste förbokas. Det görs genom att mejla Lotta Gustafsson Kankaanpää, se kontakt.Stanna hemma vid sjukdomssymtomOm du eller ditt barn har symtom såsom snuva, halsont, hosta eller feber är det viktigt att ni stannar hemma, även vid lindriga symtom.


 • Dansföreställning på Elektron i Gnesta
  Efter en lång, nedstängd vår och sommar laddar vi nu försiktigt om med kultur. Den 23 september klockan 19.00-20.00 bjuder vi på dansföreställningen Ájttega. Då det endast får vara 50 personer i publiken så måste du anmäla dig i förväg, se relaterad info. Handsprit kommer att finnas på plats och du som publik kommer att bli hänvisad en plats. Föreställningen spelas på Elektron i Gnesta och det är varannan stol som gäller i lokalen.Om föreställningenÁjttega, ”Förfäderna” på Lulesamiska, är en dans och jojkföreställning som bjuder in dig till Sápmi. Det är en föreställning baserad på artisternas personliga berättelser. Genom jojk och dans kommer du färdas till de platser förfäderna har vandrat och banat väg till de samhälle som vi lever i idag. Ett urfolk som vill bevara Sápmi och naturen till de efterlevande.Ájttega är en föreställning som presenterar samisk kultur på ett nytänkande sätt med respekt för dess historia, arv och tradition. Föreställningen har sin grund och inspiration ifrån ”samebyn mellan älvarna”, som naturljud, jojk, kostym och dans.Samerna; ett folk med en tung historia som har genomgått ett kulturellt våld vill nu visa vad det är de kämpar för att bevara. Välkommen på en stark föreställning med kraft från urmodern själv!Musik & ljus: Gustaf Nygren
  Kostym: Lise Tapio Pittja
  Idé och koreografi: Liv Aira
  Föreställningen rekommenderas från 11 år och är gratis för alla.


 • Grattis Kersti 100 år!
  Det var en överraskad 100-åring som nu på eftermiddagen fick besök av kommunalrådet Johan Rocklind (S) och Ingrid Jerneborg Glimne (M), ordförande i socialnämnden. Några centerkvinnor var också på plats då jubilaren under många år var aktiv i partiet.– Så roligt att de kom hit! Tänk att de kom ihåg mig, säger en glad Kersti.Vi ses på omtänksamt avstånd på varsin sida av staketet till Strandhagens äldreboende. Hörseln har med åren blivit sämre, säger Kersti. Annars har hon inga större krämpor och humöret är glatt.– Det är viktigt att man har ett gott humör när man blir så gammal som jag är, säger hon.Kersti är född och uppvuxen i Arbrå i Hälsingland. Flytten gick sen till Stockholm där hon utbildade sig till förskolelärare. År 1968 flyttade hon till Gnesta där hon fram till sin pension, år 1984, arbetade som föreståndarinna på förskolan Solrosen i Gnesta. Musik är något Kersti alltid älskat och hon både sjunger och spelar piano dagligen.– Jag har varit med i Frustuna kyrkokör och jag sjunger gärna gamla folkvisor och schlagers.På den självklara frågan hur det känns att fylla 100 år svarar Kersti såhär:– Jag tänker inte på att jag är så gammal. Jag känner mig inte ett dugg äldre än 90 år, skrattar hon.


 • Avstängd järnväg mellan Gnesta och Järna
  Pendeltågen kommer ersättas med buss på sträckan och regionaltågen leds om. Du som resenär kommer få längre restid och din avgångs- och ankomsttid kommer påverkas. Sök din resa i aktuell reseplanerare för att hitta bästa alternativet för dig.


 • Höstaktiviteter på Fritidsgården Chill
  Under hösten så startar fritidsgården upp en podcast varje tisdag klockan 18.00-20.30. Likaså har vi riktigt roliga och spännande lördagsaktiviteter – ända in i oktober. Du måste föranmäla dig till alla aktiviteter vilket du kan göra direkt på fritidsgården Chill, Dagagatan 4 i Gnesta. Till lördagsaktiviteterna föranmäler du dig via Speedadmin.Här kan du läsa mer.


 • Eldningsförbudet är upphävt
  Beslutet att upphäva eldningsförbudet är fattat av samhällsbyggnadschefen i Gnesta kommun på rekommendation av Sörmlandskustens räddningstjänst.Förbud mot att elda inom detalplanerat område kvartstår som vanligt och gäller mellan 1 maj och 30 september. För att läsa vad som gäller för eldning utomhus, se relaterad information.Tips för säker eldningTrots att det inte längre är eldningsförbud avråds allmänheten från eldning samt att alla uppmanas till stor försiktighet. Ta del av räddningstjänstens tips för säker eldning. Se relaterad information.Håll koll på brandrisken där du är - ladda ner appen BRANDRISK UTE
  Appen BRANDRISK UTE (hittas i App Store eller Google Play) hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark där du befinner dig. Den lär dig också mer om säker eldning utomhus.