.png)
Beslut om tillståndsprocess för nytt reningsverk i Gnesta tätort
Kommunfullmäktige har beslutat att inleda en tillståndsprocess för ett nytt reningsverk i Gnesta tätort. Tillståndsprocessen beräknas kosta 5,5 miljoner kronor – en satsning som är nödvändig för att möta kommunens framtida behov och säkerställa tillväxt.
Under sammanträdet den 10 mars beslutade kommunfullmäktige att påbörja en tillståndsprocess för att bygga ett nytt avloppsreningsverk i Gnesta tätort. Det nuvarande reningsverkets lokalisering bedöms vara den mest lämpliga platsen, enligt en genomförd lokaliseringsutredning. Beslutet innebär också att tidigare planer på att ansluta kommunen till Himmerfjärdsverket i Botkyrka definitivt skrotas.
Bakgrunden till beslutet är att det befintliga reningsverket närmar sig sin maximala kapacitet, och för att kunna möta den förväntade befolkningstillväxten behövs en kraftigt utökad kapacitet. Denna lösning ska både säkra framtida kapacitet och bidra till minskad miljöpåverkan från enskilda avlopp.
– Nu har vi en tydlig riktning och kan börja arbeta på riktigt. Beslutet ger oss förutsättningar att planera långsiktigt och säkerställa en hållbar lösning för kommunens framtida vattenrening, säger Niklas Spets, tillförordnad samhällsbyggnadschef i Gnesta kommun.
5,5 miljoner till tillståndsprocessen
Tillståndsprocessen för det nya reningsverket beräknas kosta 5,5 miljoner kronor och väntas ta minst tre år. För att finansiera detta beslutade kommunfullmäktige att omfördela investeringsmedel från två andra projekt. Övriga medel kommer att tas upp i kommunens ordinarie budgetprocess för 2026 och 2027.
Beslutet innebär också att tidigare uppdrag om att ansöka om ett tillfälligt utökat tillstånd för det nuvarande reningsverket avskrivs. Anledningen är att processen för ett tillfälligt tillstånd bedöms vara lika omfattande som för ett nytt reningsverk. Därför väljer man att fokusera på den långsiktiga lösningen.
Lokalt kretslopp och bättre vattenkvalitet
Ett nytt reningsverk i Gnesta tätort innebär flera miljöfördelar. Det möjliggör en mer avancerad rening med bland annat avskiljning av kväve, vilket ska förbättra vattenkvaliteten i sjöar och vattendrag nedströms anläggningen. Dessutom kan ett lokalt reningsverk bidra till en cirkulär hantering av näringsämnen genom att återföra slam till jordbruket i kommunen. Detta är särskilt viktigt ur ett beredskapsperspektiv, då lokalt producerat slam kan ersätta importerade gödningsämnen vid krissituationer.
För att säkerställa en hög kvalitet på slammet ska kommunen fortsätta sitt arbete med uppströmskontroll, som syftar till att minska föroreningar redan innan de når reningsverket.
Framtidssäkrad vattenförsörjning
Genom beslutet hoppas man att långsiktigt säkra både vattenkvalitet och kapacitet för en växande befolkning. Reningsverket blir en viktig del av kommunens strategi för hållbar tillväxt och ska säkerställa att framtida bostadsområden kan anslutas utan problem.