
Preliminär skiss på omvandling av Stora torget, framtagen av Pontarius AB
Stora torget
Just nu arbetar kommunen fram ett förslag på hur Stora torget i Gnesta kan utvecklas till en mer levande och funktionell plats. Under medborgardialogen 2–30 juni kan du vara med och påverka hur torget ska se ut och fungera.
Medborgardialog om Stora torget – tyck till!
Just nu arbetar kommunen med att utveckla Stora torget i Gnesta tätort till en mer levande och funktionell plats. Under perioden 2–30 juni pågår en medborgardialog, där du som invånare kan lämna synpunkter på hur torget kan utformas. Enkäten består av 10 frågor tar ungefär 2–4 minuter att genomföra.
Lämna dina synpunkter via enkäten: Medborgardialog Stora torget Länk till annan webbplats.
Ta del av gestaltningsförslaget (PDF): Gestaltningsprogram Stora torget och Torggatan Pdf, 7.6 MB.
Observera: Medborgardialogen om Stora torget sker parallellt med samrådet för detaljplanen för centrumkvarteret, men det är två separata processer.
Det här händer efter medborgardialogen
Alla åsikter och förslag som kommer in under medborgardialogen dokumenteras och analyseras i en sammanställning. Informationen används som underlag i det fortsatta arbetet och presenteras för kommunstyrelsen, där både politiker och tjänstepersoner tar del av materialet.
Med hjälp av de inkomna synpunkterna – tillsammans med andra faktorer som budget, tekniska förutsättningar och långsiktiga mål – fattas beslut om hur utvecklingen av Stora torget ska gå vidare.
Medborgardialogen ger invånarna möjlighet att påverka, men det är kommunstyrelsen som avgör vilka förslag som tas vidare och hur de omsätts i praktiken.
Ett torg för möten, aktiviteter och handel
Tanken är att skapa en flexibel, inbjudande plats där det finns utrymme för torghandel, grönska, scen, konst, lek och vila. Målet är att torget ska fungera både till vardags och vid evenemang och bjuda in till spontana möten, aktiviteter och vistelse för alla åldrar.

Förslagets innehåll i korthet
Gestaltningsprogrammet bygger på torgets naturliga nivåskillnader och ett formuttryck inspirerat av höjdkurvor. Det innehåller bland annat:
- Ny scen med tak och väggar
- Fontän och vattenlek i marknivå
- Ytor för torghandel, foodtrucks och evenemang
- Möblerade zoner och fasta sittplatser
- Bevarade träd och nyplantering
- Tydliga gång- och cykelstråk
- Materialval i granit och cortenstål
Torget föreslås också bli helt bilfritt och få mer grönska, nya sittplatser och god orienterbarhet.

Smart hantering av dagvatten
Dagvattenhanteringen är en viktig del av utformningen av det nya Stora torget. För att minska risken för översvämning och avlasta ledningssystemet föreslår man att leda regnvatten via diskreta avvattningsrännor i cortenstål till planteringar i sänkt nivå.
Dessa planteringsytor – så kallade regnbäddar – fördröjer och renar vattnet på ett naturligt sätt, bland annat med hjälp av växter och filtermaterial i marken. I det nya torget kombineras funktion med form: vattenhanteringen blir en del av platsens grönska och estetik, samtidigt som sittmurar och växtbäddar skapar tydliga rum och trivsel.

Så togs förslaget fram
Planeringen av Stora torget inleddes 2015, då en medborgardialog genomfördes. Dialogen låg till grund för det program som fastställdes i utvecklingsplanen för Gnesta centrum 2018. Sedan dess har arbetet fortsatt med skissförslag och framtagning av ett gestaltningsprogram med fokus på hållbarhet, funktion och god tillgänglighet för gående och cyklister.
Sommargata på Stora torget
I sommar förvandlas Stora torget till en tillfällig sommargågata. Under några månader får platsen mer grönska, fler sittplatser, en mindre scen och ny belysning i träden vid dammen. Syftet är att testa idéer, skapa trivsel och samla inspiration till den kommande utvecklingen av torget.
Gestaltningen ramar in gågatan med blomlådor, större krukor och bänkar längs stråket. I parken placeras sköna sittplatser och konstverket Gnestahjärtat flyttas till torget. Butiker och serveringar ges möjlighet att möblera utanför sina lokaler.