2025-06-10

Aktuell lägesbild: Vattenbrist i Gnesta

Grundvattennivåerna i Gnesta tätort är fortfarande mycket låga. Det finns risk att dricksvattnet tar slut, men det går att förhindra om vi fortsätter minska förbrukningen. Den senaste lägesbilden visar att förbrukningen tillfälligt har sjunkit till drygt 1100 kubikmeter per dygn. Det förbättrar förutsättningarna, men läget är fortsatt allvarligt och kan snabbt försämras.

Ett allvarligt men hanterbart läge

Grundvattennivåerna i både små och stora magasin är bland de lägsta som uppmätts under våren i södra Sverige. I Gnesta tätort har nivåerna sjunkit till den grad att åtgärder är nödvändiga för att skydda både vattenförsörjningen och teknisk utrustning. Situationen är allvarlig, men om vi tillsammans lyckas hålla vattenförbrukningen på en låg nivå kan en akut kris undvikas.

Målet just nu är att hålla vattenförbrukningen på eller under 1100 kubikmeter per dygn, utifrån de aktuella nivåerna i grundvattenmagasinet. Det är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta leverera vatten till alla abonnenter enligt nuvarande ambitionsnivå.

Den här nivån har redan kunnat nås tillfälligt, tack vare de gemensamma insatser som gjorts av invånare och kommunen. Det är fortfarande mycket viktigt att fortsätta spara vatten – det kritiska läget är inte över.

Lägre förbrukning men fortsatt kritiskt läge

Grafen visar hur mycket dricksvatten som producerats vid Gnesta vattenverk per dygn under perioden maj till början av juni 2025. Under månadsskiftet maj/juni syns en tydlig nedgång i förbrukningen, vilket är ett resultat av de insatser som gjorts av invånarna och de åtgärder som kommunen vidtagit.

Den lägre nivån under 1100 kubikmeter per dygn är särskilt viktig. Om förbrukningen kan hållas på den nivån, samtidigt som grundvattentäkten förstärks tekniskt, kan det bidra till att den akuta vattensituationen lättar.

Grafen visar dricksvattenflödet i Gnesta vattenverk till och med den 3 juni 2025

Så arbetar kommunen

Flera åtgärder har redan genomförts för att minska belastningen på dricksvattnet:

  • Freja Bad & Gyms bassänger, bastu och duschar har stängt tidigare än vanligt. Badet är en av kommunens största vattenförbrukare och stängningen sparar stora mängder vatten.
  • Tillfälliga vattentankar har använts vid publika evenemang, som Gnestadagen och Marknadsloppet. På så sätt kan besökare få tillgång till dricksvatten utan att belasta det kommunala nätet.
  • Läckor lagas löpande, och arbetet med att förstärka befintliga vattentäkter pågår.
  • Alla kommunens verksamheter arbetar aktivt med att minska sin vattenanvändning.
  • En lokal samverkansfunktion har startats upp för att involvera företag och föreningar.

Dessutom pågår långsiktiga satsningar, som att byta ut åldrade vattenledningar i tätorten och förbereda en ny vattentäkt som planeras tas i drift år 2027.

Tack för att du hjälper till

Tack vare att många redan har börjat spara vatten har vi sett en tydlig effekt. Dina insatser hemma – att duscha lite kortare, stänga av kranen när du borstar tänderna eller samla regnvatten till trädgården – gör mer skillnad än du kanske tror. Fortsätter vi hjälpas åt kan vi tillsammans minska trycket på vattenförsörjningen under sommaren

Läs mer om hur du kan bidra och håll dig uppdaterad om vattenläget på: gnesta.se/sparavatten Länk till annan webbplats.