2022-09-14
Person som håller i en smartphone

Modernt nät till hela Gnesta kommun

Utvecklingen mot en stabilare internetuppkoppling går framåt. För att fokusera sina satsningar lägger Telia ner kopparnätet i november 2023. Senare läggs också 2G- och 3G-näten ner.

I stora delar av Gnesta kommun har kopparnätet redan stängts av. Nu är det dags för centrala Gnesta, Björnlunda och Stjärnhov där kopparnätet kommer att stängas den 30 november 2023.

Nerläggningen av kopparnätet får konsekvenser för dig som har telefon, internet eller larm genom kopparnätet, alltså om du använder dina gamla fem hål i väggen för att få telefoni, larmkommunikation eller Internet via ADSL.

En kraftfull mobil uppkoppling med början efter årsskiftet

Operatörerna bygger ut 5G-nätet och förstärker kapaciteten i 4G-nätet i hela landet. För att ge mer kraft åt de moderna näten kommer de gamla behöva stängas ner. Därför läggs 2G/3G-näten ner parallellt med uppgraderingen. I Gnesta kommun kommer den här moderniseringen av det mobila nätverket att ske under första kvartalet 2023.

Apparater som inte kan uppgraderas slutar att fungera

Nerläggningen av 2G/3G-nätet får konsekvenser för dig som har larm, bilar, robotgräsklippare eller liknande apparater som är uppkopplade mot internet via de näten. Huruvida mottagarna i apparaterna kommer att kunna bytas ut eller inte är reglerat av EU-lagstiftning och framtiden får visa hur det blir, som det ser ut just nu finns det regler som gör att en del apparater inte får uppgraderas med nytt modem. Ska du investera i en apparat/bil som är uppkopplad till Internet bör du se till att den har stöd för 4G/5G.

Även äldre mobiltelefoner som brukar 2G-nätet för tal/SMS kommer sluta fungera.

Säkerställ att du har nödvändiga abonnemang

Om du har fiber inkopplat till ditt boende behöver du säkerställa att du har ett abonnemang för internet. Vill du fortsätta ha en fast telefon behöver du också ett telefonabonnemang via din fiberleverantör.

- Vet du inte vilken leverantör du kan välja kan du stoppa in en dator i fiberuttaget (RJ45-uttaget) och öppna en webbläsare. Du kommer då automatiskt att få upp en sida där du kan se erbjudanden från ett flertal leverantörer. Där kan du även se över om du vill ha TV via fiber om du inte redan har det, tipsar Hans Haglund som är IT-chef på kommunen.

Den mobila uppkopplingen mot det nya nätet sker automatiskt via det abonnemang du redan har om telefonen har stöd för 4G eller 5G.

Har du inget mobilt abonnemang kan du teckna ett med en valfri leverantör när du skaffar dig en mobiltelefon.

Kommunens ansvar

Kommunen ansvarar för att se till att alla verksamheter har en fungerande uppkoppling i god tid innan övergången sker, och arbetet är redan klart på flera områden.

- Vi är klara med det mesta. Vi har sett till att övervakningen av pumpstationer inte sker via kopparnätet och att trygghetslarm och trygghetskameror inte går på 3G, säger Hans Haglund.

Kommunens IT-avdelning ansvarar för att vidarebefordra information om det övergripande läget till kommunens invånare. Frågor som inte är relaterade till kommunens verksamheter kan respektive aktör besvara bättre.

Vem vänder jag mig till om jag har frågor

Har du frågor som gäller kommunens verksamheter är du välkommen att höra av dig till oss på sedvanligt vis via servicecenter eller någon av kommunens e-tjänster. Se relaterad information.

Är du däremot intresserad av mer information om nerläggningarna eller utvecklingsarbetet är det bäst att kontakta Telia för kopparnätet och deras mobilnätsmodernisering. Även TRE och Tele2 kommer göra liknande förändringar i sina mobilnät.

Har du frågor kring ditt eget abonnemang så är det din valda leverantör du ska kontakta.