2020-03-18
Kommunalråden i Gnesta framför Mälartåget

Nu rullar Mälartågen till Gnesta

Nu har Mälartågen börjat rulla mellan Stockholm-Gnesta-Hallsberg. För tillfället går två Mälartåg på banan men på sikt kommer samtliga avgångar på sträckan att trafikeras av de nya tågen.

Det var i måndags, den 16:e mars, som Mälartågen för första gången rullade in på stationen i Gnesta. Med dem nya tågen får den regionala tågtrafiken i Mälardalen ett rejält tillskott.

- Mälartågen är ett lyft för resenärerna i Region Sörmland. De är moderna, tysta och tillgänglighetsanpassade med entrédörrar som är i nivå med perrongen. Med de nya tågen kommer vi kunna förbättra pendlingen och möta den ökade efterfrågan på fler sittplatser, säger Matthias Pfeil, trafikstrateg, Region Sörmland.

Plats för cykel

De nya dubbeldäckartågen har 333 sittplatser och 24 fällstolar. Varje sittplats har wifi, läslampa och eluttag. Dessutom finns det plats för sex stycken cyklar i varje tågsätt.

- Att cykel kan tas med på tåget är positivt och skapar en större flexibilitet för resenärerna som enkelt kan ta sig såväl till tåget, som vidare till arbetsplatsen, säger Johan Rocklind (S), kommunalråd i Gnesta kommun.

Tågresorna ökar

Antalet resor med regionaltåg från stationen i Gnesta ökade med 17 procent under 2019. Med dem nya Mälartågen skapas goda fortsättningar för att resandet kommer fortsätta öka även framöver.

- Jag pendlade själv mellan Stockholm och Gnesta under sju års tid och vet hur viktigt det är med bra komfort, fler avgångstider och att snabbt kunna ta sig till jobbet. Gnesta är en växande kommun och de nya tågen har en stor betydelse för att få fler människor att flytta till kommunen, säger Anna Ekström (M), kommunalråd i Gnesta kommun.

Totalt planeras 33 Mälartåg successivt sättas i trafik fram till vintern 2020. Först ut var det resenärer på sträckan Örebro -Eskilstuna -Stockholm som fick de nya tågen i december 2019. Och nu har turen alltså kommit till Stockholm-Gnesta-Hallsberg.

- Mälartågen är ett måste för att Gnesta ska bli en attraktivare kommun att arbeta, leva och bo i, säger Håkan Ekstrand (C), oppositionsråd i Gnesta kommun.

Bakom det nya tåget står Mälardalstrafik som är ett samarbete mellan regionerna i Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västmanland, Örebro län och Östergötland.