2025-03-03
En grävmaskin river den gamla idrottshallen.

Rivningsarbetet pågår för fullt och beräknas bli klart i slutet av april. Foto: Joakim Karlsson

Rivningen av den gamla Kvarnbackaskolan pågår för fullt

Sommaren 2024 tog kommunfullmäktige beslut om att bygga ny skola och förskola i Stjärnhov. Projektet är nu en bra bit på väg och rivningen av de gamla lokalerna pågår för fullt.

Efter att kommunfullmäktige sommaren 2024 beslutade att bygga en ny skola och förskola i Stjärnhov, är rivningen av de gamla byggnaderna nu i full gång. Arbetet började i januari, där de första fem veckorna ägnades åt återbruksdemontering (där man tar till vara på det som kan återbrukas), sanering och rivning av vissa delar av byggnader. Nu har den så kallade tungrivningen kommit igång där hela byggnaden tas ner. Detta arbete beräknas vara klart i slutet av april.

Under våren fortsätter arbetet med att slutföra förstudien, som Barn- och utbildningsnämnden ska besluta om i april. Förstudien baseras på behovsanalysen, som kartlade lokalbehoven och antalet barn och elever som byggnaden ska planeras för. Syftet är att utveckla alternativ och lösningar utifrån behovsanalysen och därefter välja en väg framåt. Upphandlingen av byggprojektet planeras till hösten 2025, med byggstart i början av 2026.

Rivningsområdet är inhägnat.

Arbetet med att riva byggnaden pågår bakom en inhägnad. Foto: Joakim Karlsson

Allmänt om projektet

Om du vill läsa mer om arbetet kan du besöka vår projektsida, den uppdaterar vi allt eftersom bygget pågår: gnesta.se/kvarnbackakorallen

Hur många elever och barn kommer skolorna ha plats för?

Förskolan beräknas ha plats för 50–55 barn, fördelat på tre avdelningar med 15–20 barn, beroende på ålder. Skolan ska rymma sju årskullar med cirka 13 elever i varje – det blir totalt cirka 90 elever. Lokalplaneringen i den nya byggnaden är dock planerad att kunna anpassas utifrån verksamhetens behov. Detta möjliggör att barn och elever kan delas in i mindre grupper utifrån antalet barn per årskull.

Hur är skolbyggnaden planerad?

Ett centralt begrepp i projektet är flexibilitet. Vi vill få till ett bättre och mer förenklat samarbete mellan förskolan och skolan. De ska kunna använda byggnadernas lokaler på ett effektivt och flexibelt sätt. Exempelvis skulle tillagningsköket i framtiden kunna klara av att leverera mat till andra plaster vid behov.

Hur påverkas verksamheten och närområdet av rivningen?

Målet är att rivningen ska ha en så liten påverkan på verksamheten och närområdet som möjligt. Under projektets gång kan det dock förekomma störningar i trafiken och förhöjda bullernivåer. Vi kommer regelbundet genomföra riskbedömningar för att se till att projektet uppfyller de krav som ställs för att skol- och förskoleverksamheterna och andra fastigheter i närområdet störs så lite som möjligt. Det finns exempelvis buller- och vibrationsmätare uppsatta på skollokalerna och vid andra närliggande byggnader. De rapporterar i realtid om buller- och vibrationsnivåerna skulle bli allt för höga.