Flyttning av fordon

Felparkerade fordon kan orsaka problem och behöver ibland flyttas. Här hittar du information om vad som gäller och hur du går tillväga.

När kan ett fordon flyttas?

Fordon som parkerats trafikfarligt eller hindrande får flyttas av kommunen, Polismyndigheten eller Trafikverket, beroende på vems mark fordonet står på (statlig, kommunal eller privat mark).

Det är inte tillåtet att själv flytta någon annans fordon, även om det verkar övergivet och står olovligt på privat mark.

Fordon flyttas oftast till en särskild uppställningsplats, och polisen underrättas. Tror du att ditt fordon har flyttats? Kontakta polisen på 114 14.

De lagar som följs och reglerar flytt av fordon är Lag (1982:129) om flyttning av fordon (LFF) och Förordning (1982:198) om flyttning av fordon i vissa fall (FFF), se relaterad information.

Olovlig parkering på privat mark

Om ett fordon stått olovligt parkerat på privat mark i minst sju dygn kan markägaren begära att det ska flyttas.

Markägaren måste själv:

  1. Underrätta fordonsägaren muntligt eller via rekommenderat brev med mottagningsbevis.
  2. Dokumentera kontaktförsöken med fordonsägaren. Kom ihåg att anteckna datum.
  3. Ansöka om flyttning via vår e-tjänst, se relaterad information.

Kommunen kan tidigast flytta fordonet 30 dagar efter att markägaren försökt underrätta ägaren. Fordonsvrak kan flyttas omedelbart.

På Transportstyrelsens webbplats kan du söka fordonsuppgifter, se relaterad information.

Kostnader

  • Fordonsägaren ska betala flyttningskostnader och andra avgifter som uppstår vid flyttningen.
  • Vid flytt från privat mark är markägaren betalningsskyldig om fordonsägaren inte betalar. Detta regleras i Lag (1982:129) om flyttning av fordon i vissa fall, se relaterad information.

Fordonsvrak

Ett fordonsvrak är ett fordon i så dåligt skick att det kostar mer att få det trafikdugligt än vad motsvarande årsmodell är värd.

Kommunen får flytta fordonsvrak omedelbart, även från privat mark.

  • Ett fordonsvrak som flyttas av kommunen tillfaller Gnesta kommun och fraktas till en bilskrot eller annan uppsamlingsplats.
  • Vi fotodokumenterar, upprättar protokoll och underrättar Polismyndigheten.
  • Fordonsägaren får ett beslut och protokollskopia hemskickat via rekommenderat brev med mottagningsbevis.

Anmäl ett fordon

Om du ser ett felparkerat, farligt placerat fordon eller ett fordonsvrak, anmäl det via vår e-tjänst för felanmälan, se relaterad information.