Kultur i Gnesta kommun

Som permanentboende, fritidsboende eller besökare i Gnesta kommun har du möjlighet att berika din fritid med mycket kultur. Gnesta är den lilla kommunen med ett fantastiskt och stort kulturutbud. Det finns alltid något för den konst- musik- film- eller teaterintresserade, året runt i hela kommunen.

Vi eftersträvar ett nära samarbete med föreningar, studieförbund och andra aktörer som verkar för kultur, både lokalt och regionalt, och följer Landstinget Sörmlands regionala kulturplanPDF.

Här hittar du ett urval av den kultur som finns och till stora delar bär kulturen i Gnesta kommun.

Gnesta Konstrunda

Konstrundan anordnas varje år den första helgen i september. Då öppnar ett 50-tal konstnärer sina ateljéer, eller ställer ut på andra platser i Gnestatrakten. I samband med Konstrundan finns en samlingsutställning med ett verk från varje deltagare.

Samlingsutställningen öppnar veckan innan själva konstrundan. Möjlighet finns att bekanta sig med utställarna redan då.

Mer information om Gnesta Konstrunda hittar du här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gnesta-Planket

Gnesta planket fotoutställning

Gnesta-Planket är en fotoutställning som anordnas mitt i centrala Gnesta. Fotografen Bengt Björkbom har tagit med sig idén med fotoplanket från Vita bergsparken på Södermalm i Stockholm där man på 1980-talet och en bit in på 1990-talet ordnade en fotografisk träffpunkt varje sommar.
2007 återupplivades Planket i Vita bergsparken och sedan dess har företeelsen spridit sig till andra städer, och sedan 2010 även till Gnesta. "Planket" finns på framsidan av Färghuset och gaveln och baksidan på gamla Godsmagasinet.

Information om fotograf Bengt Björkbom hittar du härlänk till annan webbplats.

Art Lab Gnesta

I det gamla bryggeriet på Bryggeriholmen i Gnesta finns ateljéer, verkstäder, ett konstgalleri och projektutrymmen. En plats att experimentera kopplingarna mellan konst och samhälle. Likaså att utforska relationen mellan konsten och konstnären, det lokala samhället, skolan, konstinstitutioner och andra som är involverade i konsten eller sociala frågor både lokalt, nationellt och internationellt.

Med konsten i fokus finns det en öppenhet för aktiviteter och projekt att ta olika former såsom publikationer, utställningar, workshops, föredrag och andra evenemang som tillverkas och levereras på Art Lab Gnesta. I deras residensprogram bjuds konstnärer in för att utforska och utveckla idéer som driver på diskussionen om samtiden och dess utmaningar. Med sina fötter i Gnesta och med blicken fäst framåt är detta en produktionsplats för diskussioner och kreativitet.

Här finns mer information om Art lab Gnestalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skottvångs Grufva

Skottvångs grufva

En populär scen för musik och teater är Skottvångs Grufva belägen i en kulturhistorisk miljö utanför Laxne. Här finns även ett gemytligt värdshus där kan du äta gott, se på livemusik med landets finaste artister inom alla genrer. Skottvångs Grufva utnämndes till årets bästa livescen 2014. Priset utses årligen av en jury, bestående av musiker, och ges till bästa livescenen i Sverige.

Här kan du också gå på konstrunda året runt, roas av barnunderhållning, besöka Skottvångs gruvmuséum, ta en tur på Sörmlandsleden, besöka en garnbod, gå på marknad eller vara med när en riktig kolmila tänds. Du kan också boka konferens, bröllop, bussresa eller catering.

Här finns mer information om Skottvångs Grufvalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Art In The Green Box

Konstnär: Niclas Hallberg.

Art in the green box är en permanent utställning, öppen 365 dagar om året och som förnyas och växer för varje år. Denna skulpturpark består av cirka 30 verk av 20 konstnärer. Utställningen startade 2011 och förnyas varje år med ett traditionellt vernissage i slutet av maj. Detta är troligen Sveriges om inte enda, så största helt ideellt drivna skulpturpark under ständig förändring i en unik, och kulturhistorisk viktig miljö.

Här kan du läsa mer om Art in the green box.länk till annan webbplats

Skeppsta Hytta

På Skeppsta hytta utanför Laxne bedriver glaskonstnären Ebba von Wachtenfeldt sin verksamhet där hon formger och blåser sitt glas. Här finns ett galleri, ett café och en trevlig butik där du kan köpa hennes konst- och bruksglas. Här kan du se hur glaset blir till, boka en tid för ett föredrag eller att prova på glasblåsning. Under någon timme kan ett sällskap på upp till 30 personer få prova några av de mest grundläggande teknikerna.

I anslutning till glashyttan finns också Galleri Skeppsta hytta som har konstutställningar under hela sommarhalvåret maj - september. Här hittar du aktuell information om utställningarna.länk till annan webbplats

Passa på att handla i butiken, titta på konst i galleriet eller bara sitt ner och njut av den rofyllda miljön.

Här kan du läsa mer om Skeppsta hyttalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Långsjö Teater

Med bas i fysisk teater, berättande, dans och clown spelas föreställningar för barn och för vuxna, och alltid med levande musik. Det bjuds även på konserter, poesikvällar, kör, öppna träningar och gästspel scenen i Lokstallet.

Här kan du läsa mer om Långsjö Teaterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gnestarevyn

Bild på gnestarevyn

Gnestarevyn är en ideell förening som funnits sen 1990. Det är en samling glada och skickliga amatörer som sätter upp en nyårsrevy med sketcher, sång och dans. Alla som är med har naturligtvis anknytning till Gnesta!

Målet är att göra en så lokal revy som möjligt. Vad har hänt i Gnesta under året som gått? Vad har våra kommunpolitiker haft för sig? Vad har det ”snackats” om i personalrummen under året? Gnestarevyn brukar spelas på Elektron i Gnesta under februari och mars.

Här kan du läsa mer om Gnestarevyn.länk till annan webbplats

Gnesta Musiksällskap

Ortens egen unika symfoniorkester som har varit igång sedan 1949. Gnesta Musiksällskap är en sinfonietta bestående av 30 fritidsmusiker från Gnesta, Järna och Vagnhärad med stråkar, träblåsare, brassmusiker och slagverkare. Besättningen spetsas med några yrkesmusiker i ledande stämmor. Alla som vill får vara med! Det betyder en orkester med mycket spelglädje och skiftande spelnivåer. Ungefär fyra konserter genomförs i Gnesta och Järna varje år bland annat solistkonserter, kyrkomusik och vårkonserter.

Lagårn i Ullsta

Konstutställning Lagårn i Ullsta

Den stora ladugården ligger i en vacker natur som mycket väl kan betecknas som Sveriges lustgård. Här erbjuds många olika kulturaktiviteter som berikar tillvaron. Det är en mycket populär mötesplats för konstintresserade. Här hittar du spännande utställningar och kreativa möten. Sommartid anordnas även konserter.

Läs mer om Lagårn i Ullsta på deras webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Björnlunda kammarmusikförening

Ett annat spektrum för världsomspännande musik är Björnlunda kammarmusikförening som ofta gästas av artister från olika delar av världen. Björnlunda kammarmusikförening arrangerar konserter i Björnlunda med omnejd.

Läs mer om Björnlunda kammarmusikförening.länk till annan webbplats

Musik i Gryt

I Stjärnhov med omnejd kan du njuta av sköna toner. Kring kristihimmelfärdshelgen arrangeras evenemanget Musik i Gryt i dagarna tre vilket är ett uppskattat inslag i Gnestas kulturliv. Likaså arrangeras Jul- och Trettondagskonserter. Vacker musik med välrenommerade världsartister. Konsertlokaler är Gryts kyrka, Elghammar, Grytsbergs Säteri och Lagårn i Ullsta.

För program och mer information om Musik i Grytlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konst i Gryt

Konstcafé Gryt

Ett unikt konstgalleri i Sörmland. Konst i Gryt öppnade sin första utställning i tiondeladan vid Gryts gamla prästgård utanför Stjärnhov, sommaren 2008. Det har med åren blivit ett konstgalleri för svensk samtida konst av högsta kvalitet och en mötesplats för konst- och kulturintresserade, där man kan träffa framstående konstnärer, delta i samtal och berättande om konstnärligt arbete samt få uppleva artistkvällar av högt konstnärligt värde. Här finns också ett idylliskt gårdskafé med hembakat där man kan slå sig ner under parasollerna på gårdsplanen, i äppelträdens skugga eller inne i kaféet.

För program och aktuell informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hembygdsgårdar i Gnesta kommun

Många aktiviteter och evenemang finns vid hembygdsgårdarna i kommunen. Ullevi Hembygdsgårdlänk till annan webbplats ligger mellan Gnesta och Laxne. Gryts Hembygdsgårdlänk till annan webbplats ligger strax utanför Stjärnhov och Björnlunda Hembygdsgårdlänk till annan webbplats ligger i ekbackarna vid Björnlunda, här kan du övernatta på ett av världens mysigaste vandrarhem. I Gnesta finns Frustuna Hembygdsgårdlänk till annan webbplats.

Gnesta Filmstudio

Gnesta filmstudio är en medlemsförening som visar filmer på Elektron. Filmerna visas i genomsnitt en gång i månaden med ett uppehåll över sommaren. Medlemskap kostar 200 kr och gäller som entré till samtliga filmer som visas. Medlemskap kan alltid köpas på plats innan föreställning.
Kontaktpersoner är Anna-Lena Bergström och Nina Siösteen

Kyrkor i kommunen

I kommunen finns 7 kyrkor. I Daga församling finns Gryts kyrka, Björnlunda kyrka, Gåsinge kyrka och Dillnäs kyrka och i Frustuna Församling finns Frustuna kyrka, Kattnäs kyrka och Torsåkers kyrka. Det finns även frireligiösa kyrkor som Ådalskyrkan. Alla dessa bjuder på kulturupplevelser.

Här hittar du kyrkans kalendarium och aktiviteterlänk till annan webbplats

Evenemangskalendern

Gnesta har som sagt ett rikt kulturliv. Det är ofta något på gång och i evenemangskalendern kan du hitta mer information om vilka evenemang du kan njuta av denna vecka.
Klicka här för att komma till evenemangskalendern.länk till annan webbplats

Föreningsregister

I Gnestas föreningsregister hittar du kontaktuppgifter till många av de föreningar som är aktiva inom kultursfären:
Klicka här för att komma till föreningsregistretlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast publicerad 2018-02-02