2020-09-25
En kvinnlig polis diskuterar med en kvinna ute på gatan. I bakgrunden syns en polisbil.

Förhindra våld i nära relationer

En konsekvens av coronavirusets spridning och insatserna för att begränsa smittan är att många människor tillbringar mer tid hemma. För människor som lever med våld i hemmet innebär detta en ökad risk.

Våld i hemmet kommer ibland till polisens och kommunens kännedom genom grannar som varit uppmärksamma, omtänksamma och agerat. Vi från Gnesta kommun vill i samverkan med polisen uppmana dig som medmänniska och granne att kontakta oss om du tror att någon blir utsatt för våld eller på annat sätt far illa. Det kan vara någon i din trappuppgång, i ditt grannhus eller som du känner till på annat sätt.

Om du själv är utsatt för våld i hemmet och önskar stöd och hjälp, är du givetvis också välkommen att höra av dig till oss. Du hittar alla viktiga kontaktuppgifter under Kontakt. Vill du ha mer information kan du även läsa mer på kommunens sidor för Barn, ungdom och familj och Våld i nära relation samt på polisens hemsida, se Relaterad info.

Olika former av våld

Våld kan te sig på många olika sätt. Det kan vara fysiskt, psykiskt eller sexuellt, men det kan också vara en ekonomisk handling där man till exempel kontrollerar ekonomin. Våld kan också vara materiellt, exempelvis att förstöra saker som ofta har ett personligt värde. En annan form av våld är försummelse, det innebär till exempel att inte hjälpa till med daglig omvårdnad eller medicinering som är nödvändig. Sedan finns det även latent våld, som istället handlar om att ge blickar eller kroppsuttryck för att hota, skapa rädsla eller påminna om tidigare våld.

Tveka inte att höra av dig till oss och polisen om du misstänker att någon far illa!