2020-11-26
Kvinna i 70-års åldern som talar i telefon

Frivilligverksamheten startar vänsamtal

Coronapandemin gör att risken för ensamhet hos många äldre ökar. Därför satsar nu Frivilligverksamheten i Gnesta på vänsamtal där frivilliga ringer upp 70-plussare som känner sig ensamma för en pratstund.

Ända sedan coronapandemin började har Frivilligverksamheten i Gnesta arbetat för att bryta ensamheten hos äldre. Det senaste initiativet är vänsamtal, där frivilliga ringer upp dem som är över 70 år och känner sig ensamma.

- Ensamheten har ökat bland äldre och något måste göras. Med vänsamtalen vill vi höra hur de äldre mår och om de behöver hjälp med något praktiskt som att handla mat eller hämta ut mediciner, säger Åsa Gustafsson, frivilligsamordnare i Gnesta kommun.

Ta emot vänsamtal

Den som vill ta emot ett vänsamtal matchas ihop med en frivillig som sedan ringer ett par gånger i veckan. Frivilligverksamheten följer upp samtalen och ser till att allt känns bra. Förhoppningen är att telefonsamtalen på sikt leder till en djupare relation där den äldre och den frivilliga får ett meningsfullt utbyte av varandra.

– Min erfarenhet är att både den som erbjuder hjälp och den som tar emot hjälp brukar få en ökad upplevelse av inre tillfredställelse och att relationerna skapar livsmening, säger Åsa.

Nya möjligheter

Med anledning av pandemin och de just nu skärpta lokala råden har alla aktiviteter som Frivilligverksamheten normalt ordnar åt äldre fått ställas på paus. Istället hoppas Frivilligverksamheten att initiativet med vänsamtal kan skapa nya möjligheter till trygga möten för alla som önskar detta.

– Vi söker även efter frivilliga som vill ringa en äldre. Som frivillig gör du en meningsfull insats och bidrar till en ökad livsglädje, säger Åsa.

För mer information om vänsamtalen kontakta Åsa Gustafsson, frivilligsamordnare i Gnesta kommun. Se relaterad ino.