2019-09-03

PROs ordförande Margareta Bergdahl och Jan Ancker, ordförande i SPF Seniorerna, arbetar hårt för att ingen ska behöva vara ensam i Gnesta

Hyllad satsning fyllde 1 år

Powerhuset och satsningen "Aldrig ensam i Gnesta" firade sitt första framgångsrika år den 23 augusti med en välbesökt tillställning. Hårt arbete, samverkan och ett modigt beslut att arbeta förebyggande ger resultat.

Fredagen den 23 augusti stod regnet som spö i backen. Trots det var det högtryck på Dagagatan 22 i Gnesta, när Powerhuset fyllde 1 år. Inbjudna gäster, vana besökare och nyfikna debutanter fick närapå trängas i det hus som på bara ett år blivit en självklar mötesplats i Gnesta. Förutom tal, tilltugg och trumpetfanfar bjöds det på smakprov från aktiviteterna som under året fyllt huset. De stående torsdagsträffarna med spännande teman, studiecirklar med alltifrån Engelsk konversation till Träslöjd för damer - här finns alltid något som utmanar både händer och huvud.

Ann Malmström, chef för Socialförvaltningen i Gnesta kommun är nöjd över att så mycket har hänt på bara ett år och att mötesplatsen fyller sitt syfte.

- Det är full fart här, det är verkstad nästan varje dag, året om, konstaterar hon.

Hon får medhåll från Jan Ancker, ordförande i SPF Seniorerna, som tillsammans med PRO:s ordförande Margareta Bergdahl är en av de drivande krafterna bakom Powerhuset.

- Jag är förvånad över allt vi har hunnit med, säger han.


Fler frivilliga behövs

Powerhuset är en del av satsningen ”Aldrig ensam i Gnesta”. Att ofrivillig ensamhet är närmast en folksjukdom är känt, och med satsningen är förhoppningen att kommunens invånare ska få möjlighet till meningsfulla aktiviteter och social samvaro som leder till friskare, gladare invånare. Grundpelaren i verksamheten är frivilliginsatser. Genom dessa kan människor både få och ge stöd, känna samvaro och inspireras att testa nya aktiviteter.

- Att våra medborgare får något att göra minskar ensamheten och ökar den psykiska hälsan. Jag är 100 % säker på att både de som får stöd och de som ger stöd mår bättre, säger Ann Malmström.

Någon som också var nöjd med dagens tillställning var Åsa Gustafsson, frivilligsamordnare i Gnesta kommun. I Åsas uppdrag ligger att hitta människor som vill göra en insats för andra.

- Det har verkligen varit en givande dag. Jag har knutit så många kontakter och fick flera nya frivilliga på bara ett par timmar, konstaterar hon glatt.

Tillsammans med Veronica Dittmer, kommunens aktivitetssamordnare, arbetar Åsa Gustafsson för att få fler frivilliga att engagera sig och dela sin kunskap med andra.

- Bland Powerhusets besökare finns så mycket energi och engagemang och eftersom vi har fler mötesplatser i Gnesta kommun behövs alltid fler frivilliga som till exempel kan leda studiecirklar, förklarar Veronica Dittmer.

Åsa Gustafsson, Anu Näsman och Veronica Dittmer från Gnesta kommun

Åsa Gustafsson, frivilligsamordnare, Anu Näsman, anhörigkonsulent och Veronica Dittmer, aktivtietssamordnare knöt kontakter och informerade om frivilligverksamheten i Gnesta kommun

Modiga politiker

Den unika satsningen med Powerhuset har nått långt utanför kommunens gränser som ett gott exempel på hur man kan arbeta för att motverka ofrivillig ensamhet och öka folkhälsan. Många kommuner hör av sig och vill veta mer om vad och hur Gnesta har gjort. Men bakom satsningen ligger inte bara samverkan och hårt arbete. Att Gnestas politiker har valt att tänka förebyggande är en förutsättning för framgången och något som Ann Malmström lyfter fram:

- Jag är så glad över att vi fått det här uppdraget, och att vi fått fria händer att utveckla det.

Också Peter Sikström, generalsekreterare i SPF Seniorerna, hyllar i sitt 1-årstal Gnestas politiker:

- Det krävs otroligt mycket mod från både politiker och tjänstemän att göra en sådan här satsning. Och vågar man så går det och det kan bli riktigt bra. Nu har vi Powerhuset som förebild när vi reser runt i landet.

För Powerhusets eldsjälar fortsätter nu arbetet med att förvalta och utveckla detta första framgångsrika år. De sedvanliga torsdagsträffarna fortsätter under hösten, nya studiecirklar drar igång, samarbeten inleds. Till exempel planeras det för ett Teknikcafé i samarbete med ungdomar från fritidsgården Chill, en aktiespargrupp och landskapscirklar. Tack vare alla människor som frivilligt arbetar för att ingen ska behöva vara ensam i Gnesta ska det både finnas något för alla att göra och någon för alla som bara vill prata väder över en kopp kaffe.

Senast publicerad 2019-09-03