2018-12-03

Information om demens på Powerhuset

Nu på torsdag den 6 december kommer Viktoria Axzell, kommunens demenssamordnare, att informera om demens på Powerhuset. Informationsträffen är öppen för alla som vill delta.

Under föreläsningen Ett demensvänligt samhälle – vad innebär det? kommer Viktoria att prata om hur demenssjukdomen påverkar människor men också om vad alla runt omkring kan bidra med för att hjälpa.

Bild på kommunens demenssamordnare Viktoria Axzell

Kommunens demenssamordnare Viktoria Axzell.

I Sverige finns 160 000 personer med en demenssjukdom och antalet växer från år till år. De flesta bor hemma under många år. Därför är det högst troligt att vi alla träffar någon med demens i vårt dagliga liv. Tillvaron kan bli så mycket bättre för de som har en demenssjukdom och deras anhöriga om de möts av förståelse, menar Viktoria.

Som demenssjuk klarar man sig oftast bra de flesta dagar och i många situationer.
– Att leva med en kognitiv nedsättning, som kan variera från dag till dag och som också förändras och försvåras med tiden, är givetvis svårt. Att plötsligt hamna i en situation som man gjort tusen gånger tidigare i sitt liv, men inte minnas vad eller hur man ska göra, det är skrämmande, berättar Viktoria inför föreläsningen.

– Det kan säkert också kännas kränkande. När omgivningen blir otålig, irriterad, skäller och inte försöker förstå, då blir det hela ännu värre, fortsätter hon.

"Tillsammans kan vi göra skillnad"

Många människor med demenssjukdom kan göra mycket själva, men ibland behöver de hjälp.
– Denna hjälpande hand kan vi alla bidra med. Det kan vara till exempel att hjälpa någon som letar efter en vara i butiken, kämpar med betalning, att komma på rätt buss eller att hitta vägen. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Viktoria.

Undersköterskan och tillika Silviasystern Viktoria Axzell har mer än 20 års erfarenhet av arbete inom demenssjukvården, bland annat från Silviahemmet som är ledande inom utbildning av vårdare och handledare inom demenssjukvård.

Välkommen att lyssna på Viktorias information om demens på Powerhuset, Dagagatan 22, torsdagen 6 december klockan 13-15. Fika serveras till självkostnadspris.

Senast publicerad 2018-12-03