2019-03-25
Strandhagens framsida och entré fotograferad i kvällssol

Nu öppnar Gnestas nya äldreboende

I fredags invigdes Gnesta kommuns nya fina äldreboende, Strandhagen, i ett vackert läge vid Frönäs gärde. Det första spadtaget togs i september 2017 och nu har äntligen Frustunagårdens verksamhet fått flytta in i de nya lokalerna.

Invigningen bjöd på tal från tjänstemän och politiker, det bjöds på tilltugg och så givetvis en rundvandring i de fina lokalerna. Sedvanlig bandklippning blev det också, där socialnämndens ordförande, Ingrid Jerneborg Glimne, fick äran att hålla i saxen.

– Jag är så otroligt glad och stolt över att vi nu äntligen står här och får öppna upp dörrarna till Gnestas nya äldreboende! Allt är så väl planerat in i minsta detalj. Byggnation, utförande och inredning, allt är anpassat för målgruppen och skapar harmoni, säger hon.
– Vi har även ett modernt digitaliseringstänk som visar att vi strävar framåt. Det känns så lyckat, fortsätter hon.

Socialnämndens ordförande Ingrid Jerneborg Glimne klippte det symboliska bandet som därmed förklarade Strandhagen som invigt.

Socialnämndens ordförande Ingrid Jerneborg Glimne klippte det symboliska bandet som därmed förklarade Strandhagen som invigt.

Ge den bästa servicen till de äldre

En arbetsgrupp med olika professioner har lagt ner mycket tid på att det nya äldreboendet ska bli så funktionellt som möjligt, utefter de behov som finns idag hos kommunens äldre samt demenssjuka. Anders Hallinder, enhetschef på Strandhagen, är mycket nöjd med att nu få flytta in verksamheten i de nya lokalerna.

– Det känns oerhört roligt, fräscht, modernt och utmanande. De boende har redan börjat njuta av den fina utemiljön och många tycker det är väldigt fint här inne, säger han och tillägger:

– Men ett fint hus är inte allt, det spelar ingen roll om vi inte också fyller det med något bra. Det är såklart även jätteviktigt med bra personal. Vi ska verkligen ge allt för att ge den bästa servicen till de äldre. Det blir även mer lättjobbat för personalen nu, alla utrymmen och funktioner är mer anpassade vilket känns så bra.

Kommunens dagverksamhet för personer med demenssjukdom har även de fått nya lokaler i direkt anslutning till äldreboendet – nu med det nya namnet Strandhagens Brygga.

Enhetschef Anders Hallinder tar emot socialnämndens gåva från ordförande Ingrid Jerneborg Glimne.

Enhetschef Anders Hallinder tar emot socialnämndens gåva från ordförande Ingrid Jerneborg Glimne – ett äppelträd som ska planteras i den vackra trädgården och som förhoppningsvis ska glädja många av de äldre.

En del i satsningen för Gnestas äldre

På plats på invigningen fanns både SPF:s ordförande Jan Ancker och PRO:s ordförande Margareta Bergdahl. De var rörande överens om att Strandhagen blir ett mycket fint tillskott för Gnestas äldre.

– Här är en vacker utemiljö med fin utsikt – det är verkligen alla äldre värda! Det känns härligt, väl genomtänkt och funktionellt uppbyggt med möjligheter att följa med i framför allt den digitala utvecklingen, säger Jan efter rundturen.

– Miljön är så fin, man känner hur de behagliga färgerna skapar ett lugnt och trevnad. Golvet i gummi är behagligt att gå på och det är fantastiskt fint med alla möbler och textilier som också matchar, tillägger Margareta.

Ett intensivt arbete pågår i Gnesta för att förebygga ohälsa och öka välmåendet hos kommunens äldre. Strandhagen är ytterligare ett led i den satsningen där man just nu även utvecklar mötesplatser, aktiviteter, frivilligverksamheter, anhörigstöd samt samverkan med pensionärsorganisationer och andra ideella föreningar.

– Det känns jättebra att vi verkligen satsar på de äldre i Gnesta, avslutar Ingrid Jerneborg Glimne.

Mer information

I Fakta om Strandhagens äldreboende finns mer information om bakgrunden, boendets utförande samt hur flytten har gått till. Där finns även kontaktpersoner. Se relaterad info.

SPF:s ordförande Jan Ancker och PRO:s ordförande Margareta Bergdahl i Strandhagens lokaler.

SPF:s ordförande Jan Ancker och PRO:s ordförande Margareta Bergdahl besökte invigningen och var nöjda med vad de såg i det nya äldreboendet.

Ett av de fina samlingsrummen på Strandhagen
Ett av TM-rummen på Strandhagen

Strandhagens interiör, ett av de fina samlingsrummen med tillhörande TV-rum.

Strandhagens baksida med innergård

Strandhagens baksida med innergård där en vacker och funktionell trädgård ska anläggas.

Senast publicerad 2019-03-25