2018-06-04

Powerhuset invigt med stort intresse

En stor skara människor slöt upp till dagens invigning av Powerhuset där ett nytt samarbete nu håller på att ta form. Gnesta kommun, PRO och SPF Seniorerna skapar nu tillsammans en ny mötesplats med syfte att förbättra gemenskapen hos Gnestas invånare, framför allt hos de äldre.

Ett band med rosett öppnas av fyra personer för att symbolisera att Powerhuset nu är öppet.

Jan Ancker, SPF, Linda Bergström, Vuxen- och omsorgsförvaltningen, Ingrid Jerneborg Glimne, Vuxen- och omsorgsnämnden och Margareta Bergdahl, PRO, fick gemensamt knyta upp bandet som symboliserar Powerhuset som öppet.

Invigningen bjöd på tal, musikunderhållning, bubbel och tilltugg. Många tog chansen att mingla i folkvimlet och stämningen var på topp.
– För mig är det här en glädjens dag, en samverkans dag och en framtidens dag! Jag ser bara möjligheter med vårt nya samarbete. Det är helt fantastiskt att vi nu får inviga detta gemensamma hus, sa SPF:s ordförande Jan Ancker och fortsatte:
– Aldrig ensam i Gnesta – det är vårt gemensamma motto som kommer att återkomma hela tiden. För att bryta ensamheten behövs en mötesplats – och det är här, på Powerhuset vi gör det!

Margareta Bergdahl, ordförande i PRO, tillägger att många redan visat intresse för huset.
– Vi har jobbat och kämpat hårt för att komma till den här dagen och det här är verkligen höjdpunkten. Vi ser bara positivt på det här nya samarbetet och allt det medför för Gnestas seniorer.

Många besökare har samlats framför Powerhuset

Många människor samlades för att lyssna på talen under invigningen.

Både stödja och få stöd

Gnesta kommun finns också på plats i Powerhuset med både anhörigstöd och frivilligsamordnare som kommer att samarbeta med SPF och PRO kring olika aktiviteter.
– Vi håller även på att skapa en frivilligorganisation där vi får möjlighet att ytterligare förebygga den ofrivilliga ensamheten. Vi ska utveckla anhörigstödet, Väntjänsten och ordna fler aktiviteter, föreläsningar och studiecirklar här i huset, berättar verksamhetschef Linda Bergström.

Även Ann Malmström, förvaltningschef för Vuxen och Omsorg, är tacksam över att Powerhuset nu är verklighet.
 – Det är en dröm jag haft länge att få vara med och starta ett hus för samverkan. Vi har haft ett uppdrag från politiken att samverka med föreningar och ideella organisationer och det känns otroligt kul att vi har fått möjligheten att genomföra detta. Jag tror att väldigt många kommer känna sig mindre ensamma och mer behövda. Här kan man både stödja och få stöd.

Musikfanfar spelades av två personer från Kulturskolan.

Kulturskolans Ulf Åkerhielm och Klas Jervford Turner stod för en invigningsfanfar.

"Unikt ur alla synvinklar"

Ingrid Jerneborg Glimne, ordförande i Vuxen- och omsorgsnämnden, hoppas att huset nu ska sprudla av kreativitet och aktiviteter av alla olika slag.
– Vad kunde vart ett bättre namn än Powerhuset – det är exakt vad som kommer att finnas här, mycket kraft. Samarbete och samverkan är det som kommer kunna göra skillnad här i Gnesta för att ingen ska behöva vara ensam.

Glädje och en känsla av gemenskap låg i luften på invigningen som genomsyrades av positiva reflektioner från de många besökarna.
– Det här är jättekul, häftigt och unikt ur alla synvinklar, jag tror inte den här typen av samverkan finns någon annanstans. Nu ska det bli spännande att se hur detta kommer att utvecklas, sa Lill Björk som genast fick medhåll från flera besökare. 

Mer information kring det nya samarbetet finns att läsa här.

Bilden visar en av invigningens nöjda besökare.

Råger Karlström är en av alla besökare som är nöjd med att PRO och SPF nu bedriver verksamhet i ett gemensamt hus. - Det är kanon! Vi kan hjälpa varandra mycket nu och det är också ett perfekt hus som är tillgänglighetsanpassat, säger han.

Bilden visar ett bord fyllt med fat med snittar och tilltugg

Snittar och bubbel bjöds det också på under invigningen.

Bilden visar tre herrar som spelar musik tillsammans

Musikunderhållning från seniorerna själva bjöds det också på.

Senast publicerad 2018-06-04