2019-05-16
Sanna Bråding sitter i en stol på scenen och berättar om sitt liv.

Sanna Brådings livsresa berörde många

Skådespelerskan och programledaren Sanna Bråding delade på onsdagskvällen med sig av sin omvälvande och högst personliga livsresa till en stor skara åhörare, som samlats under föreläsningen på Elektron.

Sanna Bråding slog som 14-åring igenom som skådespelare i tv-serien Tre kronor. Hon blev känd och livet tog en snabb vändning. Samtidigt som hon levde sin dröm ställde hon också enormt höga krav på sig själv – hon skulle alltid prestera på topp, spela in TV flera dagar i veckan, plugga på helger och lov för att ha toppbetyg i skolan och hon skulle alltid vara trevlig mot alla hon mötte och göra ett bra intryck. Hon skulle visa alla att hon fortfarande var samma gamla Sanna och att hon orkade med allt som hände i hennes liv.

– Jag hade en extrem känslighet som tillslut blev för mycket att hantera. Jag tog snabba genvägar som jag tyckte kändes så smart och enkelt just då, men som skulle komma att bli en extremt lång och jobbig omväg som bara fortsatte, berättar Sanna.

Utåt sett var Sanna en hårt jobbande medieprofil på väg upp – men på insidan var det ett kaos fyllt av självhat och ångest. Hon hittade därför ett eget sätt för att hantera stressen och stänga ute alla känslor – hon började kontrollera maten och sin kropp, genom att träna mycket och kräkas upp det hon åt.
– Anorexi är ofta ett sätt att skada sig själv för att känna sig värd sitt eget liv. Och precis så var det för mig. Det blev min grunddrivkraft, om jag skadade mig själv skulle jag slippa känna och vara värdig att fortsätta leva mitt liv.

Sanna Bråding tillsammans med Pernilla Karlsson, som agerade frågeställare under föreläsningen.

Sanna Bråding tillsammans med Pernilla Karlsson som agerade frågeställare under föreläsningen, som Sanna själv beskriver mer som ett scensamtal. Pernilla är enhetschef för Gnesta kommuns dagliga verksamhet, som arrangerade föreläsningen med hjälp av statliga medel för Uppdrag psykisk hälsa.

Fängelset blev vändpunkten

Samtidigt som Sannas karriär fortsatte i en rasande fart, med uppdrag inom både TV och radio, utvecklade hon ett destruktivt beteende med anorexi följt av missbruk av alkohol och droger. Det hela kulminerade 2008 då hon blev gripen av polis i det egna hemmet och dömd till fängelse för narkotikabrott. Men det var också då som hon nådde vändpunkten i sitt liv.
– Jag vågade inte själv be om hjälp. Även om det såklart var väldigt jobbigt när polisen knackade på dörren och jag insåg vad det innebar, att jag skulle förlora allt, så förstod jag även att det här är min chans. Det var nu jag nått den absoluta botten och det var nu jag kunde använda det för att vända mitt liv.

– Skulle jag gå tillbaka till det livet jag levde innan så skulle jag inte leva speciellt länge till, så illa var det. Så jag valde en annan väg. Det skulle göra ont och det skulle komma att krävas enormt mycket av mig under många år, men jag är så tacksam för att jag gjorde det vägvalet och att jag nu är där jag är idag och mår bra!

Alla kan förändra sina liv

Med både föreläsningen samt boken och självbiografin För mycket av allt, vill Sanna dela med sig av sina livserfarenheter och försöka hjälpa andra. Framför allt vill hon belysa hur vi alla besitter kraften att förändra våra liv.
– Det som ibland kan ses som egenskaper som är utanför normen, kan också vara de superkrafter som räddar ditt liv. För mig var det ju så, att samma egenskaper som tog mig till den absoluta botten, tog mig också därifrån.

Sanna menar också att vi alla är så lika, men bara har olika sätt att hantera oss själva på och olika sätt att fly på.
– När vi väl förstår det, att vi alla har en sårbarhet längst in som egentligen är en styrka om vi vågar visa den, då dömer vi varandra mindre. För den du dömer är ofta den som speglar dig själv och de sidor hos dig som du inte tycker om. När vi förstår det så är det lättare att ta tag i sitt liv och sluta döma både sig själv och andra.
– Livet är inte spikrakt för någon av oss, och det kan lika gärna vara du som hamnar
snett imorgon. Jag hoppas att folk ska känna sig upplyfta och inspirerade av min berättelse och känna, kan hon förändra sitt liv så kan jag!

Sannas bästa tips till dem som hamnat i ett destruktivt beteende:

  • Försök ifrågasätta varför du lever som du gör och hitta kraften inom dig för att våga be om hjälp våga anförtro dig åt någon.

  • Inse att du har ett problem och att du bara har två vägar att gå, antingen fortsätter du eller så slutar du. Det finns inget mitt i mellan.

  • När du väl tar tag i din grundproblematik, det som du flyr ifrån, då behöver du inte fly längre. Då har du heller inte behov längre att ta till de saker som är din flykt, som exempelvis mat, alkohol eller droger.

  • Du måste få bort alla onda tankar om dig själv. För det mesta handlar ju mycket om det – rösten i ditt huvud som säger åt dig att du inte är värd bättre. Förstå att du är det!

  • Våga visa dig sårbar och öppen, så att du kan läka. Varenda människa har skelett i garderoben, du är inte ensam.

  • Livet blir sällan som man tänkt sig. Det blir oftast bättre. Men det är du själv som måste se till att göra det bra. Det är bara du som kan förändra ditt liv, ingen annan kan göra det åt dig!
Publiken bakifrån och scenen med Sanna Bråding och Pernilla Karlsson

Det var många som ville ta del av Sannas fängslande livshistoria - upp mot 120 personer kom till föreläsningen på Elektron under onsdagskvällen.