2019-01-03

Telefonbedrägerier mot äldre ökar

Äldre kvinna pratar i telefon

Nya tillvägagångssätt för att lura av människor pengar över telefon har bidragit till att bedrägerierna ökat enormt det senaste året och nu uppmanar Polisen till extra försiktighet. Målgruppen seniorer är extra utsatta – sju av tio drabbade är 70 år eller äldre.

Sedan oktober 2017 har polisen tagit emot 3500 anmälningar om telefonbedrägerier i Sverige.
– Under augusti och september 2018 har 19 personer drabbats varje dag. Närmare 70 miljoner kronor har försvunnit från de drabbade under bara dessa två månader så det är mycket pengar som bedragarna kommer över, berättar Mattias Hedström, kommunpolis i Nyköping, under ett besök hos Socialförvaltningen i Gnesta.

Otroligt skickliga bedragare

Ett nytt tillvägagångssätt för bedrägerier uppmärksammades senhösten 2017. Personer ringer och utger sig för att vara från företag, banker, myndigheter och liknande. De luras och lyckas övertala de uppringda att lämna ifrån sig sina inloggningsuppgifter, koder eller att använda sitt BankID – och så tömmer de sedan de uppringdas konton. De är otroligt skickliga och förtroendeingivande så det är svårt att utläsa att de inte är riktiga telefonförsäljare.

Personuppgifter finns tillgängliga på webben och är idag lätta att få tag på, så det är inte heller konstigt om bedragarna är pålästa om dig, dina abonnemang och så vidare.

– Men riktiga telefonförsäljare kräver aldrig att du ska lämna ut några kontouppgifter, att du ska logga in på din dator och ge dem uppgifter där, eller att du ska starta ditt BankID. Detta är något du aldrig ska göra vid en telefonkontakt, säger Mattias och tillägger:
– Jag brukar också tänka såhär, behöver jag köpa något så kommer jag säkert på det själv – det behöver ingen annan ringa och tala om för mig! Var skeptisk och låt ingen övertala dig att du köpa något som du inte ens är i behov av.

Alla anmäler inte

Siffran över bedrägerier skulle troligtvis vara ännu högre om alla anmälde denna typ av brott. Polisen tror att mörkertalet förmodligen också ganska stort då alla inte väljer att anmäla.
– Om du drabbas av bedrägerier, ring och anmäl direkt! Ju snabbare du anmäler desto bättre är det. Spärra även dina bankkort direkt, avslutar Mattias.

Polisen tipsar - så anmäler du!

  • Vid pågående brott eller om gärningspersonen finns kvar i omgivningen – ring SOS Alarm på 112.
  • Om brottet inte hänt precis nyss – ring och spärra korten, ring därefter polisen på 114 14.