2018-06-28

Uppskattat sommarläger på Svärdsklova

Skattjakt, sol och bad, fiske, fotboll, grillning och discokväll – det var en del av de spännande aktiviteter som väntade barnen på kommunens sommarläger på Svärdsklova.

Bilden visar lägrets barn och ledare som spelar kubb tillsammans på en gräsmatta intill vattnet.

På vackra skärgårdsidyllen Svärdsklova pågår lägret under fyra dagar för barn i åldrarna 12-15 år. Lägret arrangeras av Regnbågens korttidsboende och fritidsverksamhet, för barn som har rätt till särskilt stöd enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). LSS ska möjliggöra för ett så självständigt liv som möjligt, med meningsfulla sysselsättningar och möjligheter att kunna ta del av kultur- och fritidsutbud på samma villkor som alla andra.

– Det bästa med det här lägret är att se barnen, hur de förändras och helt plötsligt umgås med varandra på ett annat sätt än hemma, säger Kristin som arbetar på Regnbågen och fortsätter:
– Flera av dem som är på korttidsboendet ses heller inte så mycket då de kan gå om varandra. Nu får de umgås under fyra dagar, det blir en ökad gemenskap och gruppkänsla vilket är väldigt roligt och det verkar uppskattas! 

Bilden visar hur några av barnen busar då de håller sig fast i en ur personalen.

En del bus bjöd lägret såklart också på.

Stärker självkänslan

15-åriga Erik Skyllberg har precis vart med och hittat skatten efter att gruppen följt en skattkarta där de samlat på sig ledtrådar vid olika aktivitetsstationer. Han tycker att det är ett bra läger.
– Skattjakten var kul och det är roligt att spela kort också, i våningssängen! Det är kul att bara få hänga med kompisarna och slippa föräldrarna ett tag, säger han och skrattar.

Lägret, som är ett bra ett miljöombyte för barnen, blir samtidigt ett stöd för föräldrarna som får lite avlastning. Aktiviteterna på lägret anpassas så att alla ska kunna delta, och allt sker givetvis på barnens villkor, vad de vill och orkar med.
– Vi märker att fler vill delta i gruppaktiviteterna här. Det blir också mer påhittiga och kreativa vilket stärker självkänslan. Det är inspirerande och så kul att se när de grejar de uppdrag som de ställs inför, berättar Kent som arbetar på Regnbågen och som precis har fått en drös med barn hängandes på sig.
– Det blir såklart en del bus också! Men det bjuder jag på då det är kul att få dem att skratta, utbrister han glatt efteråt.

Bilden visar hur barnen och personalen spelar fotboll tillsammans.

Fotbollsmatch blev det också mellan barnen och lägerpersonalen.

Bilden visar en vy över ett spegelblankt vatten med solnedgång på Svärdsklova.

Svärdsklova med sin fantastiska skärgårdsnatur.