2019-02-01

Våld i ungas partnerrelationer uppmärksammas

Blir du lätt svartsjuk? Vill du alltid hålla koll på din partner? Eller är du rädd för den du är tillsammans med, känner du dig kontrollerad och bevakad? Du som är våldsutsatt eller utövar våld har rätt till stöd och hjälp.

Under februari och mars uppmärksammas våld i ungas partnerrelationer genom kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt. Våld i ungas partnerrelationer kan innebära att den du är tillsammans med skrämmer dig eller gör dig illa, fysiskt, psykiskt eller sexuellt. Det kan betyda att din partner försöker kontrollera dig eller tvinga dig att göra saker som du inte vill, eller tvingar dig avstå från sådant som du vill göra. Eller så är du själv den som vill ha koll på din partner och kanske tar till våld för att få din vilja igenom.

Stöd och mer information

Våld kan se ut på många olika sätt. På webbplatsen Ungarelationer.se hittar du information om våld i ungas partnerrelationer och var du kan vända dig för att få råd, stöd eller någon att prata med. Sajten ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare. Länken hittar du under relaterad info.

Bakom kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt står Jämställdhetsmyndigheten, länsstyrelserna, kommuner och ungarelationer.se.