2018-10-03

Världsdagar för psykisk hälsa

Ett kollage med bilder på de event som arrangeras under Världsdagarna för psykisk hälsa i Sörmland.

Mellan den 8-11 oktober arrangerar Södermanlands södra kommuner Världsdagar för psykisk hälsa. Det ordnas föreläsningar, teater och öppet hus med syfte att synliggöra och öka kunskapen om psykisk ohälsa.

I hela Sverige pågår Uppdrag psykisk hälsa, vilket är ett långsiktigt utvecklingsarbete som handlar om att främja psykisk hälsa. Som en del i arbetet arrangerar Södermanlands södra kommuner (Trosa, Gnesta, Oxelösund och Nyköping) tillsammans med föreningar och Landstinget Sörmland Världsdagar för psykisk hälsa. Arrangemangen görs i samband med den stora Världsdagen för psykisk hälsa som äger rum den 10 oktober.

Teaterföreställning i Gnesta

I Gnesta kan du måndagen den 8 oktober se teaterföreställningen Skuggsyskon, en föreställning av Östra teatern som uppmärksammar syskon till människor med funktionsvariationer. Vad kan man tänka på som till exempel förälder, skolpersonal, psykolog, handläggare eller arbetsgivare? Ställer man rätt frågor och hur stöttar man på bäst sätt? Föreställning tar upp teman som kärlek, beskyddarinstinkt och tabubelagda skuldkänslor.

Bilden visar tre personer från Östra teatern.

Östra teatern med föreställningen Skuggsyskon.

Synliggöra och sprida kunskap

Genom uppdrag psykisk hälsa har Gnesta kommun redan genomfört flera utbildningsinsatser och föreläsningar inom området samtidigt som ytterligare insatser planeras framöver. Syftet är framför allt att synliggöra, öka och sprida kunskapen kring psykisk hälsa hos berörd personal, anhöriga och invånare. Det handlar även om att identifiera behov, stödja samordning och skapa rätt förutsättningar för utveckling.

Alla aktiviteter under Världsdagarna för psykisk hälsa 8-11 oktober:

Skuggsyskon – teater av Östra teatern
Om kärlek, beskyddarinstinkt och tabubelagda skuldkänslor, i en teaterföreställning om att ha syskon som har funktionsnedsättning.
Måndag 8/10, Gnesta
Kl 18.00, Bio-salen, Elektron. Västra Storgatan 15, Gnesta

För att överleva - Johanna von Schedvin
Varför skadar man sig själv för att försöka må bättre? Johanna von Schedvin har lidit av självskadebeteende men är nu utbildad psykolog. Hon berättar om sin historia och ger fördjupad kunskap i problematiken.
Tisdag 9/10, Trosa
Kl 18.00, Haradsgården i Trosa

Aldrig ensam - Charlie Eriksson
Efter att själv ha lidit av depression och panikångest till att motivera andra att välja livet. Med sin egen historia i centrum ger Charlie Eriksson kunskap om psykisk ohälsa och inspiration om hur man går vidare.
Onsdag 10/10, Nyköping
Kl 18.00, Culturum
Kl 19-20 Den hjälpen finns att få - representanter berättar.

Öppet hus på Fontänhuset
Fontänhuset som finns till för människor som har psykisk ohälsa visar vilket stöd de kan ge i vardagen.
Onsdag 10/10, Nyköping
Kl 13-16 Lilla Strömgatan 3, Nyköping

Från psykisk ohälsa till psykisk hälsa – Pillerpodden
Hur är det att vara ung och leva med psykisk ohälsa i dagens samhälle? Siri Strand och Emma Westas Rödin från Pillerpodden berättar om sina erfarenheter
och om hur de har lärt sig hantera sin ångest.
Torsdag 11/10, Oxelösund
Kl 18:00, Breviksskolans aula

Fri entré

Fri entré till alla evenemang. Först till kvarn. Du som bor i Gnesta är givetvis också välkommen att delta i evenemangen i de andra kommunerna.

Senast publicerad 2018-10-03