Anna Eriksson, Evelyn Hultqvist och Rossana Tidblad, kökspersonal på Ekhagens äldreboende.

Anna Eriksson, Evelyn Hultqvist och Rossana Tidblad, kökspersonal på Ekhagens äldreboende.

Aktivt arbete för minskat matsvinn

Kostenheten i Gnesta kommun arbetar aktivt för att minimera matsvinnet i sina verksamheter. Vi har besökt Ekhagens äldreboende där kökspersonalen både mäter matsvinnet och arbetar efter devisen titta, lukta, smaka!

Visste du att vi slänger cirka 37 kilo ätbar mat och dryck per person i Sverige varje år? Det är inte hållbart, varken för ekonomin eller miljön. Ekhagens äldreboende är en av våra verksamheter där kökspersonalen dagligen arbetar för att minska matsvinnet.

– Köket mäter matsvinnet varje dag, och avdelningarna mäter matsvinnet några gånger per år under en 14 dagars period för att få reda på hur mycket mat som slängs. Men också om vi slänger mer mat någon dag framför en annan och vad det då beror på, säger Anna Eriksson, kökschef på Ekhagens äldreboende.

Mäter matsvinnet

I alla verksamheter inom Kostenheten i Gnesta kommun mäts matsvinnet på tre olika sätt. Kökssvinn är det matsvinn som uppstår i köket. Exempelvis råvaror som hunnit bli dåliga innan de används. Serveringssvinn är överbliven mat från en tidigare servering, och tallrikssvinn är den mat som skrapas av från tallriken.

– Här på Ekhagen är avdelningarnas tallrikssvinn 150 till 170 gram per boende, under en dag. Vårdpersonalen som känner de boende väl och vet hur mycket de ska lägga upp på deras tallrikar gör en stor insats för att minimera tallriksvinnet, säger Anna.

Tar tillvara på maten

En stor mängd av den mat som blir över tar köket tillvara på och lagar en ny rätt. Ett bleck med potatismos kan exempelvis förvandlas till potatisplättar, eller användas som bas i en köttfärslimpa. Mat som inte varit ute på avdelningarna fryses ned i portionsförpackningar.

– På Ekhagen har vi 33 boende. Det kanske inte passar alla att äta frukost, lunch eller middag på just den tiden vi serverar maten. Det här är deras hem, och boende måste få ha valmöjligheten att äta när de vill, och då är det utmärkt att ha färdiga portioner i frysen, säger Anna.

Inventerar frys och skafferi

Matskafferiet och frysen inventeras ständigt för att kökspersonalen ska ha koll på vad som finns och vad som behövs köpas till. Sex gånger per år har kökspersonalen också matråd där de går igenom kommande menyer. Boende är då välkomma med synpunkter och önskemål på vilka rätter de önskar.

– Just nu försöker vi ha mer grönt på tallriken. Annars är fläsk med löksås en favorit bland de äldre. Och snart är det dags för jul. En högtid som kommer att uppmärksammas här på Ekhagen, inte minst när det gäller maten på menyn, ler Anna.