Trygghetslarm

Om du upplever det otryggt att vara ensam hemma eller oroar dig för att ramla och bli liggande utan hjälp kan du ansöka om trygghetslarm.

Trygghetslarm är till för att du snabbt ska kunna få hjälp i akuta situationer, till exempel om du ramlar och inte kan ta dig upp själv. Du kan ha larmet runt handleden eller halsen. När du behöver hjälp trycker du på knappen och får då prata med en larmcentral, som är bemannad dygnet runt. Larmcentralen kontaktar i sin tur hemtjänsten som kommer hem till dig.

Får larmcentralen inget svar från dig kommer personal från hemtjänsten att gå in i din bostad, för att undersöka vad som hänt.

I samband med att du får trygghetslarmet behöver kommunen installera ett digitalt låsvred på insidan av dörren så att hemtjänsten med sina telefoner kan öppna dörren.

Trygghetslarmet är inget akutlarm och ersätter inte larmnummer 112. Vid akut sjukdom ska du alltid ringa 112.

Vad kostar ett trygghetslarm?

Ett trygghetslarm kostar 258 kronor per månad.

Hur ansöker jag om trygghetslarm?

Alla har rätt att ansöka om hjälp och ansökningarna prövas efter ditt individuella behov. Ansökan kan vara både skriftlig, muntlig eller via vår e-tjänst.

Vill eller kan du inte använda vår e-tjänst kan du kontakta kommunens servicecenter så kopplar de dig vidare till en biståndshandläggare för hjälp, se kontakt.