Tallrik med köttsoppa, smörgås samt efterrätt

Mat i äldreomsorgen

Maten och måltiden inom äldreomsorgen har stor betydelse för välmående och trivsel. Måltiden kan skapa förutsättning för bra näringsintag.

Vi presenterar aktuella matsedlar här på webben. Matsedelarna för älderomsorgen presenteras i perioder om cirka 8 veckor. Just nu finns en matsedel för veckorna 32-35 på plats för Strandhagen samt en matsedel för veckorna 28-35 på plats för Ekhagen. Läs mer under relaterad info.

Näring och hög ålder

Vid stigande ålder minskar energiomsättningen i kroppen, vilket till stor del beror på minskad fysisk aktivitet. Gamla människor behöver därför mindre energi. Däremot är behovet av näringsämnen oförändrat eller ökar vid stigande ålder, vilket medför att maten måste utformas så att de näringsämnen som behövs ryms i en mindre mängd mat. Att äta näringstät mat är därför extra viktigt för personer som äter lite, vilket många äldre gör.

Varierad, god och näringsrik mat

En väl sammansatt och varierad måltid tillgodoser energi- och näringsbehovet. På våra enheter tillagas maten i egna kök. Vi serverar maten så kort tid som möjligt efter tillagningen för att få god smak och ett bra näringsinnehåll. Maträtterna är anpassade till äldre. Vi serverar de maträtter de äldre är vana vid. Vi helganpassar alltid våra menyer.

Vi tillagar maten i möjligaste mån från grunden. Vi använder gärna ekologiska råvaror/produkter.

Vi serverar tre grundkoster enligt riktlinjer. Det innebär:

  • Kost för friska (SNR)
  • Allmän kost för sjuka (A-kost)
  • Energi och proteinrik kost (E-kost)

Dessutom serveras specialkoster och vid behov serveras konsistensanpassad mat.

Detta serverar vi i äldreomsorgen

Frukost

Lättare frukost till de boende som vaknar tidigt är t.ex välling eller smörgås med te/kaffe/mjölk, senare serveras en mer lagad frukost.
Lagad frukost består av  t.ex mjölkprodukter, gryn, bröd, smör, pålägg, juice/frukt, kaffe eller te.

Lunch och middag

Måltiderna består av antingen kött, fisk, korv, köttfärs, varm soppa, potatis, pasta, ris, grönsaker, mjölk/måltidsdryck, bröd med smör. Dessert serveras på helger eller dagar då det serveras varm soppa.

Mellanmål och kvällskaffe

De boende erbjuds mellanmål och kvällskaffe i form av varm eller kall dryck,välling, näringsberikning, smörgås, frukt eller fikabröd.

Det finns ett kostombud på varje boende som bland annat har till uppgift att framföra vårdtagarens synpunkter och förbättringsförslag angående maten, därigenom utvecklas maträtter och tillbehör tillsammans med våra matgäster.

Kontakta köken

Kontaktuppgifter till köken hittar du på respektive äldreomsorgs sida.