
Mat i äldreomsorgen
Maten och måltiden inom äldreomsorgen har stor betydelse för välmående och trivsel. Måltiden kan skapa förutsättning för bra näringsintag.
Aktuell matsedel
Vi presenterar aktuella matsedlar här på webben. Matsedelarna för älderomsorgen presenteras i perioder om cirka 8 veckor. Läs mer under relaterad info.
Näring och hög ålder
Vid stigande ålder minskar energiomsättningen i kroppen, vilket till stor del beror på minskad fysisk aktivitet. Gamla människor behöver därför mindre energi. Däremot är behovet av näringsämnen oförändrat eller ökar vid stigande ålder, vilket medför att maten måste utformas så att de näringsämnen som behövs ryms i en mindre mängd mat. Att äta näringstät mat är därför extra viktigt för personer som äter lite, vilket många äldre gör.
Varierad, god och näringsrik mat
En väl sammansatt och varierad måltid tillgodoser energi- och näringsbehovet. På våra enheter tillagas maten i egna kök. Vi serverar maten så kort tid som möjligt efter tillagningen för att få god smak och ett bra näringsinnehåll. Maträtterna är anpassade till äldre. Vi serverar de maträtter de äldre är vana vid. Vi helganpassar alltid våra menyer.
Vi tillagar maten i möjligaste mån från grunden. Vi använder gärna ekologiska råvaror/produkter.
Vi serverar tre grundkoster enligt riktlinjer. Det innebär:
- Kost för friska (SNR)
- Allmän kost för sjuka (A-kost)
- Energi och proteinrik kost (E-kost)
Dessutom serveras specialkoster och vid behov serveras konsistensanpassad mat.
Detta serverar vi i äldreomsorgen
Frukost
Lättare frukost till de boende som vaknar tidigt är t.ex välling eller smörgås med te/kaffe/mjölk, senare serveras en mer lagad frukost.
Lagad frukost består av t.ex mjölkprodukter, gryn, bröd, smör, pålägg, juice/frukt, kaffe eller te.
Lunch och middag
Måltiderna består av antingen kött, fisk, korv, köttfärs, varm soppa, potatis, pasta, ris, grönsaker, mjölk/måltidsdryck, bröd med smör. Dessert serveras på helger eller dagar då det serveras varm soppa.
Mellanmål och kvällskaffe
De boende erbjuds mellanmål och kvällskaffe i form av varm eller kall dryck,välling, näringsberikning, smörgås, frukt eller fikabröd.
Det finns ett kostombud på varje boende som bland annat har till uppgift att framföra vårdtagarens synpunkter och förbättringsförslag angående maten, därigenom utvecklas maträtter och tillbehör tillsammans med våra matgäster.
Kontakta köken
Kontaktuppgifter till köken hittar du på respektive äldreomsorgs sida.