Att vara ett extra stöd till någon som behöver din hjälp för att klara av vardagen kan ställa stora krav på din ork, tid och kunskap. Kommunens anhörigstöd har information, rådgivning och träffar som kan underlätta livssituationen för både dig och den du stödjer.
En underlättad livssituation leder också till en ökad livskvalitet vilket i sin tur bidrar till att förbättra folkhälsan. Att stötta dig som anhörig i ditt arbete att stödja någon annan, är en viktig del i Gnesta kommunes arbete.
För mer information om det anhörigstöd som kommunen erbjuder, vänligen kontakta anhörigkonsulent Elisabeth Gustavsson. Du hittar hennes kontaktinformation längst ner på sidan.
Tisdagen den 23 oktober bjuder kommunens anhörigstöd in till en öppen föreläsning om demens, med demenssamordnare och Silviasyster Viktoria Axzell. Vad innebär det att drabbas av en demenssjukdom? Välkommen att lyssna och ställa frågor till Viktoria inom området demens.
Viktoria Axzell har mer än 20 års erfarenhet av arbete inom demensvården, bland annat från Silviahemmet som är ledande inom utbildning av vårdare och handledare inom demensvård. Nu finns Viktoria på plats i Gnesta för att stötta, utbilda och vägleda inom demens.
Plats: Powerhuset, Dagagatan 22, Gnesta
Tid: Klockan 18.00-20.00 - ingen föranmälan!
Under 2018 anordnas träffar där du som anhörig kan vara med i en samtalsgrupp och få prata med andra som är i samma situation som du. Tiderna för höstens träffar är inte spikade än. Kontakta anhörigkonsulenten om du vill veta mer om samtalsgrupperna.
Är du anhörig till en person med funktionsnedsättning? I så fall finns flera insatser att ansöka om som syftar till att underlätta tillvaron både för dig och för den du är anhörig till.
För att beviljas dessa insatser behövs ett myndighetsbeslut. På sidan Ansök om insatser finns mer information kring hur du går till väga för att ansöka.
För dig som vårdar eller hjälper en närstående ges möjlighet att bära ett anhörigvårdarkort. Kortet är tänkt som en trygghet då det tydliggör vem du är som anhörig och att du har en närstående som är behov av din hjälp för att klara sin vardag. I händelse av att du som anhörigvårdare råkar ut för en olyckshändelse finns information på kortet om vem som mer kan ansvara över den närstående.
Anhörigkonsulenten hjälper dig som anhörigvårdare att upprätta ett kort med nödvändig information.