2024-05-03
Person som matar två alpackor

Alpackor besökte Strandhagens äldreboende

Det blev en trevlig utedag i det fina vädret när boende på Strandhagens äldreboende fick besök av alpackor.

– Det är viktigt att vi får uppleva nya saker som bryter med det vardagliga, även när vi blir äldre. Det stimulerar våra sinnen och ger oss nya erfarenheter som vi senare kan samtala om.

Maria Monikander är aktivitetssamordnare på äldreboendet Strandhagen och i hennes uppdrag ingår att genomföra olika typer av aktiviteter för de boende på Strandhagen.

– Denna gång valde jag att bjuda in dessa lite ovanliga djur. Det är en helt ny upplevelse som passar bra nu när vi tar emot våren i vår fina trädgård.

Maria monikander med alpacka

Maria Monikander med alpackan Loffe

De boende på Strandhagen fick träffa och mata alpackorna med foder och frukt.

– Jag har aldrig varit i närheten av några såna djur tidigare så det var ju spännande. Alpackan ville inte äta ur handen, men nu ska jag försöka igen, säger Laila Ekman, boende på Strandhagen.

Åsa Rangarsson, Alpackabonde

Åsa Rangarsson, Alpackabonde

Alpackorna kom i sällskap med alpackabonden Åsa Ragnarsson från gården Far from standard alpaca, strax utanför Nykvarn.

– Jag har alpackor för att jag blir så glad av dem, och det verkar alla som möter alpackorna också bli. Av deras ull gör jag täcken och kuddar. Ullen är mycket fin och har inget fett, som fårull.

– Alpackorna kommer ursprungligen från Peru. Därför använder man spanska benämningar som cria för föl, hembra för honor och macho för hanar, berättar Åsa.

– Och nej, det är ovanligt att alpackor spottar på människor. Om de spottar så spottar de mest på varandra, säger Åsa och skrattar.