2023-09-22
kvinna som sträcker ut armarna på en rapsäng

Anhörigvecka 2-6 oktober

Är du anhörig till någon som behöver din hjälp för att klara av vardagen? Under nationella anhörigveckan har Gnesta kommun flera olika aktiviteter för dig som är anhörig.

Den 2-6 oktober pågår den nationella anhörigveckan. En vecka för dig som tar hand om din partner, dina föräldrar, dina barn eller någon annan närstående.

Att vara ett extra stöd till någon som behöver din hjälp för att klara av vardagen kan ställa stora krav på din ork, tid och kunskap. Gnesta kommuns anhörigstöd har information, rådgivning och träffar som kan underlätta livssituationen för både dig och den du stödjer.

Under anhörigveckan organiserar Gnesta kommuns anhörigstöd flera olika aktiviteter för att uppmärksamma anhörigas insatser och behov av stöd. Vi har bland annat föreläsningar, anhörigkafé, demenskafé, olika webbinarium och en stund av stillhet. Alla aktiviteter är gratis.

- Det känns kul men framförallt viktigt att lyfta fram anhöriga och uppmärksamma anhörigas situation lite extra under denna särskilda vecka. ​Därför hoppas vi att du hittar något som känns intressant att delta i, säger Jessica Lorenzen, anhörigkonsulent i Gnesta kommun.

Aktiviteter under anhörigveckan

3 oktober – Föreläsning: Ett annorlunda föräldraskap
Kent Petterssons berättelse om föräldraskapet till sonen David, som föds med två allvarliga funktionsnedsättningar. Om hur livet inte blev som tänkt. Om frustration, otillräcklighet, rädsla men också om kärlek, värme och glädje. Gratis inträde.

Tid: 3 oktober 2023, klockan 18.00-19.30
Plats: Elektron, Västra Storgatan 16 i Gnesta.
Anmälan: Anmäl dig senast 26 september till anhorigstod@gnesta.se eller 0158-275 645 Länk till annan webbplats.

3 oktober – Anhörigkafé på Träffpunkten
På kommunens anhörigkafé får du som är anhörig en möjlighet att träffa andra i liknande situation, knyta nya kontakter och byta erfarenheter. Anhörigkonsulent Jessica Lorenzen finns på plats för att informera mer om anhörigstödet. Vi bjuder på fika.

Tid: 3 oktober, klockan 14-15.30
Plats: Träffpunkten, Torggatan 16b i Gnesta
Anmälan: Senast 2 oktober till anhorigstod@gnesta.se eller 0158-275 645 Länk till annan webbplats.

4 oktober – En stund av stillhet
Som anhörig är det vanligt att känna stress och otillräcklighet. Ofta går all energi åt till andra och det känns svårt att fokusera på sig själv och ta tid för återhämtning.

Kom på en stund av stillhet med Jessica Lorenzen, anhörigkonsulent i Gnesta kommun. Tillsammans provar vi några andningsövningar och avslappnande yogainspirerade rörelser, som kan minska din oro och stress. Alla kan delta, inga förkunskaper krävs.

Tid: 4 oktober, klockan 10-11
Plats: Träffpunkten, Torggatan 16b i Gnesta
Anmälan: Senast 3 oktober till anhorigsod@gnesta.se eller 0158-275 645 Länk till annan webbplats.

5 oktober – Hur är det att vara demenssjuk i Gnesta kommun?
Kom till vårt demenskafé och få svar på dina frågor - från diagnos till demensboende.

Viktoria Axzell, demenssamordnare i Gnesta kommun, berättar om vad demens är och vad kommunen har för aktiviteter för dig som är sjuk. Minnesteamet från Gnesta Vårdcentral berättar om hur en minnesutredning går till. Jessica Lorenzen, anhörigkonsulent i Gnesta kommun, berättar om det stöd som finns för anhöriga. Även biståndshandläggare, handläggare för bostandsanpassning, färdtjänst och riksfärdtjänst samt personal från hemtjänst, särskilt boende och dagverksamhet finns på plats.

Efter informationen så bjuds det på mingel och fika - kaffe, te och bullar.

Tid: 5 oktober, klockan 10-11.30
Plats: Elektron, Västra Storgatan 15 i Gnesta
Anmälan: Drop-in

5 oktober: Webbinarium om barn som anhöriga
Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) anordnar ett webbinarium med fokus på barn som anhöriga.

Webbinariet ger kunskap om barn som anhöriga, deras behov, hur man kan hjälpa och utveckling som pågår inom området.

Tid: 5 oktober, klockan 10-12
Plats: Digitalt
Anmälan: Länk till anmälan. Länk till annan webbplats.

6 oktober – Webbinarium på europeiska anhörigdagen
Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) anordnar ett webbinarium för att uppmärksamma den nationella och europeiska anhörigdagen.

Tid: 6 oktober, klockan 10-12
Plats: Digitalt
Anmälan: Länk till anmälan Länk till annan webbplats.

Under hela veckan kommer Gnesta bibliotek ha ett bord med litteratur som riktar sig till dig som är anhörig.

Önskar du ett tryckt program finns det att hämta på kommunens servicecenter vid Marieströmsgatan 3 i Gnesta.

Frågor?

Har du frågor om anhörigveckan eller om kommunens anhörigstöd är du välkommen att kontakta anhörigkonsulent Jessica Lorenzen på anhorigstod@gnesta.se eller 0158-275 645 Länk till annan webbplats..

Mer information om vilket stöd du som anhörig kan få, finns även att läsa på kommunens sida om anhörigstöd, se relaterad information.