2021-02-16

Bättre samtal med Walk and talk

Under pågående pandemi erbjuder Mötesplatsen Gnesta flera fysiska insatser. Bland annat Walk and talk-samtal där arbets- sökande kan träffa vägledare för samtal ute under en promenad.

– I jämförelse med att ses inne i ett rum tycker jag att Walk and talk-samtalen är mer inspirerande och avslappnade. Det är inte lika nervöst för den som söker jobb och jag har också märkt att maktbalansen mellan arbetssökande och vägledare minskar när man har promenadsamtal ute istället för att sitta mitt emot varandra inne vid ett bord med en dator mellan sig, säger Marcus Forss, arbetsvägledare på Mötesplatsen Gnesta.

Att ta med datorn utomhus när det har behövts har heller inte varit något problem, menar Marcus, som haft flera möten på parkbänkar när vädret och temperaturen tillåtit.

– Under pandemin har vi inte drop-in som vi brukar ha utan alla möten eller samtal måste bokas innan. Har vi möten inomhus sitter vi bakom plexiglas, säger Marcus.

Bakom plexiglas

Mötesplatsen Gnesta, som är en verksamhet dit du som är arbetssökande kan vända dig för att få hjälp med att bland annat söka jobb, skriva CV eller söka studier, har under pågående pandemi flera fysiska insatser. Walk and talk-samtalen är ett exempel. Två andra är utbildningar inom data och arbetsmarknadsförberedande kurser.

– Då får det sitta max sex deltagare plus lärare i utbildningsrummet. Deltagarna sitter med avstånd till varandra bakom varsitt plexiglas, och både bänkar och händer måste spritas innan varje lektion, säger Angelica Zunko Markström, enhetschef på Mötesplatsen Gnesta.

Vidare har Mötesplatsen också startat utbildningen Boskola för nyanlända i kommunen.

– Det är ett samarbete med Studiefrämjandet där vi informerar nyanlända i kommunen om vilka regler som gäller när de får en egen lägenhet, säger Angelica.

Vilken är den negativa effekten av pandemins påverkan på Mötesplatsen?

- Att vi missar integrationen mellan människor. Normalt sett brukar vi ha nyanlända, arbetssökande, killar, tjejer och människor från olika kulturer och samhällsskick som träffas här och hjälper varandra. Dem mötena saknar jag mycket, säger Marcus.

Och den positiva?

– Att vi hittat nya digitala kontaktvägar som gör möten med både arbetssökande och andra myndigheter effektivare och miljösmartare, säger Marcus.