2021-06-03
Lastcykel med två personer. En som trampar och en som sitter fram.

Cykelpiloten Hans Ahlin tar med Yvonne Persson på en cykeltur.

Cykling utan ålder

Är du äldre och vill känna vinden i håret? Nu är det möjligt tack vare Gnesta kommuns deltagande i cykelprojektet Cykling utan ålder.

Coronapandemin har för många inneburit en lång tid av ensamhet, i synnerhet för äldre människor. Med projektet Cykling utan ålder vill Gnesta kommun se till att äldre människor får komma ut på en trevlig cykeltur.

– Många äldre bor i centrala Gnesta och orkar inte gå längre promenader. Tack vare kommunens nya lastcyklar kan vi nu erbjuda dem cykelturer så att de får ett miljöombyte och kan se andra platser runtomkring. Vi hoppas att cykelturen kan sprida glädje och att de får känna vinden i håret, säger Hanna Noorberg, aktivitetssamordnare i Gnesta kommun.

Kommunen har idag två cyklar, en på Powerhuset i Gnesta och en på äldreboendet Ekhagen i Björnlunda. En av cykelturerna börjar vid Powerhuset och fortsätter sen längs Frösjöstrand, förbi rapsfälten och slutar vid Frustuna kyrka.

– Vid kyrkan kan den som orkar gå den trevliga konstrundan som finns där, tipsar Hanna om.

Vill du åka med?

Redan nu kan du som är äldre eller funktionshindrad boka en plats på cykeln. Mejla till traffpunkten@gnesta.se eller ring till Hanna Noorberg, aktivitetssamordnare Gnesta kommun, på tel: 0158 – 275 682 eller Åsa Gustafsson, frivilligsamordnare Gnesta kommun, på tel: 0158- 275 932. Cykelturen tar ungefär en timme.

Vill du bli cykelpilot?

Vill du bli frivillig pilot och bidra till att våra äldre får njuta av cykelturer? Anmäl ditt intresse till Åsa Gustafsson, frivilligsamordnare i Gnesta kommun, på tel: 0158 - 275 932.

Om Cykling utan ålder

Cykling utan ålder är ett ideellt projekt där frivilliga cykelpiloter tillsammans med stadens äldreboenden ser till att äldre kommer ut på cykelturer och får möjlighet att känna vinden i håret. Idén kommer från den danska cykelkulturen där ingen oavsett ålder ska gå miste om friheten som cykeln erbjuder.

Cyklarna i Gnesta kommun är finansierade av statsbidrag som är öronmärkta för cykelprojektet med syftet att minska ensamheten hos äldre.