2021-10-01

Föreläsningar under anhörigveckan

Är du anhörig till någon som har psykisk ohälsa, missbruksproblematik, en funktionsnedsättning eller lider av demenssjukdom? Under nationella anhörigveckan, 4-8 oktober, kan du ta del av flera digitala föreläsningar.

Att vara ett extra stöd till någon som behöver din hjälp för att klara av vardagen kan ställa stora krav på din ork, tid och kunskap. Gnesta kommuns anhörigstöd har information, rådgivning och träffar som kan underlätta livssituationen för både dig och den du stödjer.

Läs mer om vilket stöd du som anhörig kan få på kommunens sida om anhörigstöd, se relaterad information.

Digitala föreläsningar under anhörigveckan

Under nationella anhörigveckan, den 4 till 8 oktober 2021, har du möjlighet att ta del av digitala föreläsningar som arrangeras av Strängnäs kommun och Eskilstuna kommun. Länkar till föreläsningarna får du i samband med anmälan.

Jag. Har. Inga. Ord. Kvar. Föreläsning tar upp frågor som många anhöriga till personer med missbruk brottas med som skam och skuld, medberoende och den ständiga närvaron av oro och sorg. Men även strategier för att hantera situationen utan att gå under själv. Föreläsare är Anna Bergfors, författare till boken Jag. Har. Inga. Ord. Kvar. Anna är mamma till en son med missbruksproblematik och kommer berätta om sina egna erfarenheter av att vara anhörig.

Dag: 4 oktober
Tid: 09.00
Anmälan: Via mejl till anhorigcentrum@strangnas.se

Att välja livet – en suicidpreventiv utbildning för anhöriga. Föreläsaren Magnus Werner föreläser om att rätt kunskaper om suicidprevention kan vara livsavgörande när en närstående drabbas av psykisk ohälsa. Föreläsningen innehåller fakta, tips och råd samt en enkel samtalsmodell som underlättar vid samtal med människor som mår psykiskt dåligt.

Dag: 5 oktober
Tid: 11.00-12.30
Anmälan: Anmäl dig via länk här. Länk till annan webbplats.

Webbinarium om barn som anhöriga. Den 6 oktober, på den nationella och europeiska anhörigdagen, bjuder Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) in till ett webbinarium för att uppmärksamma anhörigas situation i Sverige och runt om i Europa. Årets webbinarium kommer att fokusera på barn som anhöriga.

Dag: 6 oktober
Tid: 10.00-12.00
Anmälan: anmäl dig via länken och delta sedan digitalt genom Zoom. Länk till annan webbplats.

Det som ger hoppet liv - Lars Björklund. När livet slås sönder av förlust och sorg, vad behövs då för att hoppet ska få liv igen? En föreläsning för den som själv befinner sig i en svår livssituation och för den som vill vara till stöd och hjälp.

Dag: 6 oktober
Tid: 14-15.30
Anmälan: Klicka på denna länk för att delta digitalt. Länk till annan webbplats.

Föreläsning om demens – lågaffektivt bemötande. Varför kan utmanade beteenden uppstå hos personer med demenssjukdom? Och hur kan du som anhörig kan försöka förhålla dig till det genom så kallat ”lågaffektivt bemötande”? Föreläsningen ger dig tips på strategier som kan underlätta i vardagen. Föreläsare är Jenny Stavem, verksamhetsutvecklare inom demens, Strängnäs kommuns.

Dag: 7 oktober
Tid: 15.30
Anmälan: Via mejl till anhorigcentrum@strangnas.se eller telefon 0152-297 05