2024-08-22

Föreläsning om psykisk ohälsa

I samband med internationella suicidpreventiva dagen bjuder Gnesta kommun in till föreläsning. Hur stöttar man någon som mår dåligt? Vilka varningstecken finns? Vi måste våga prata om hur vi mår – det kan rädda liv!

–Vi måste våga prata om självmord och psykisk ohälsa. När vi vågar fråga den som mår dåligt om självmordstankar minskar vi risken för självmord, säger Hanna Noorberg, suicidpreventionssamordnare i Gnesta kommun.

Den 10 september bjuder Hanna tillsammans med Jessica Lorenzen, anhörigkonsulent i Gnesta kommun, in allmänheten till en föreläsning om psykisk ohälsa på Gnesta bibliotek. De går igenom fakta och myter om självmord, hur du känner igen tecken på psykisk ohälsa och hur du kan stötta den som mår dåligt.

Här kan du läsa mer om föreläsningen Länk till annan webbplats.

–Det är när vi samtalar med den vi misstänker mår dåligt vi kan få ett grepp om situationen och erbjuda adekvat hjälp. Vi får inte göra en överenskommelse om att någons självmordstankar ska vara hemliga, säger Hanna Noorberg.

Handlingsplan för suicidprevention

I juni 2024 antog socialnämnden en handlingsplan för att arbeta med suicidprevention i kommunen. I planen ingår grundutbildning i suicidprevention för samtliga medarbetare inom socialförvaltningen i Gnesta kommun.

– Under hösten kommer våra medarbetare gå utbildningen Våga fråga som tagits fram av den ideella föreningen Suicide Zero. Det är en otroligt viktig kunskap för såväl yrkesverksamma som för privatpersoner, berättar Hanna Noorberg.

Suicidpreventiva dagen 10 september

Suicidpreventiva dagen instiftades av Världshälsoorganisationen, WHO, för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord. I samband med denna viktiga dag sker många olika typer av aktiviteter runt om i landet, både den 10 september men även andra dagar i anslutning till dagen.

Länk till Suicide Zeros webbplats Länk till annan webbplats.

Hit kan du vända dig om du har tankar på att ta ditt liv

Självmordslinjen Länk till annan webbplats.
Ring telefonnnummer 90101 eller klicka här för att chatta Länk till annan webbplats.

Bris – Barnens rätt i samhället Länk till annan webbplats.
Ring eller smsa till nummer 116 111. Du kan också mejla eller chatta. Länk till annan webbplats.

Jourhavande medmänniska Länk till annan webbplats.
Ring telefonnummer 08-702 16 80 eller chatta. Länk till annan webbplats.

Vid akut självmordsrisk – ring 112.