2025-03-26

Gnesta kommun och Gnestahem samarbetar mot våld i nära relationer

Gnesta kommun och Gnestahem stärker arbetet mot våld i nära relationer med projektet Trygga hem. Nyligen genomfördes en utbildning för Gnestahems personal med syfte att ge dem verktyg att upptäcka tecken på våld i hemmet och veta hur de ska agera när misstankar uppstår.

Statistik visar att hemmet ofta är den farligaste platsen för kvinnor att vistas på, då många utsätts för våld i det fördolda bakom hemmets väggar. Som hyresvärd har Gnestahem en unik position att kunna förhindra våld genom att uppmärksamma varningssignaler och vid behov rapportera vidare.

För att stärka medarbetarnas förmåga att identifiera och agera vid misstanke om våld genomfördes förra veckan en utbildning i regi av Gnesta kommun. Petra Blom, utvecklingsledare vid Länsstyrelsen i Sörmland, ledde utbildningen som en del av det förebyggande arbete kommunen bedriver mot våld i nära relationer.

Tecken på att våld kan förekomma

Under utbildningen fick personalen lära sig att identifiera tecken på att våld kan förekomma i hemmet, exempelvis:

  • Personal blir inte insläppt i lägenheten.
  • Upprepad skadegörelse, neddragna persienner eller märken i väggar.
  • Ovanligt höga ljudnivåer, som skrik eller dunsar.
  • Hyresgäster som verkar rädda, undvikande eller kontrollerade.
  • Små barn som är ensamma ute sent på kvällarna.

– Genom att utbilda personal i att känna igen dessa tecken och veta hur man går vidare på ett tryggt och respektfullt sätt kan hyresbolag bidra till att rädda liv och bryta våldets spiral, förklarade Petra Blom.

Bidra till hyregästernas trygghet

Gnestahems VD, Catherina Fored, betonade vikten av att som hyresvärd ta ansvar för hyresgästernas trygghet:

– Våra medarbetare befinner sig ofta nära hyresgästerna, gör hembesök och kan lägga märke till varningssignaler som andra inte ser. Genom den här utbildningen har vi stärkt vår kunskap och vår förmåga att agera när det behövs. Att våga se, förstå och göra något kan göra stor skillnad för en utsatt person.

Ett långsiktigt samarbete

Samarbetet mellan Gnesta kommun och Gnestahem är en viktig del i kommunens långsiktiga arbete för att förbättra tryggheten för sina invånare. Hanna Noorberg, utredare på socialförvaltningen och arrangör av utbildningen, framhöll vikten av att samverkan fördjupas:

– Genom det utökade samarbetet mellan kommunen och Gnestahem hoppas vi att fler våldsutsatta och våldsutövare ska få den hjälp de har rätt till.

Efter utbildningen uttryckte medarbetarna sin uppskattning för den nya kunskapen och de konkreta verktyg de fått för att kunna göra skillnad:

– Det är inte ofta en tre timmar lång utbildning känns för kort, men med Petra som utbildare blev det precis så – en oerhört viktig och värdefull insats, säger Ann-Charlotte Sjögren, HR- och kundservicechef på Gnestahem.

Nu pågår ett arbete med att ta fram rutiner för hur Gnestahem ska hantera situationer där våld i nära relationer misstänks. Sakkunnig personal på socialförvaltningen kommer att informera Gnestahems personal om hur de kan agera vid misstanke om våld i hemmet och vilket stöd kommunen kan erbjuda.