2022-10-27
Exteriör Violens demensboende i Gnesta

Gnesta kommun öppnar nytt demensboende

Snart öppnar kommunens nya demensboende Violen på Frustunagården i Gnesta. Ett team med spetskompetens inom demenssjukdomar har rekryterats för att se till att alla boende får en trygg och innehållsrik vardag.

Boendet kommer ha totalt 10 lägenheter som är cirka 30 kvadratmeter stora. Alla lägenheter är handikappanpassade och utrustade med trygghetslarm och fasta lyftanordningar. Lägenheterna har kokmöjligheter och badrum med toalett. Dessutom kommer alla boende ha tillgång till ett gemensamt kök, vardagsrum och trevliga korridorer. De första hyresgästerna flyttar in under vecka 45.

– Just nu väntar vi på leveransen av alla möbler till de gemensamma ytorna. Sen kommer de som hyr våra lägenheter att ta med sig egna möbler och personliga föremål som skapar trygghet och gör att de känner sig hemma, säger Åsa Hjalmarsson, enhetschef för Violen.

Nyanställd personal

Nio stycken medarbetare har rekryterats till det nya boendet, där flera har erfarenheter av arbete inom demensvård.

– Det känns väldigt bra att vi nu kan öppna en helt ny och fräsch avdelning med inriktning på demensvård och att vi dessutom lyckats rekrytera flera Silviasystrar som är utbildade i hur vi på bästa sätt bemöter människor som drabbats av demenssjukdom. Detta kommer på sikt innebära ett lyft för all vår äldrevård inom kommunen, säger Ingrid Jerneborg Glimne, socialnämndens ordförande.

Olika aktiviteter

Boende på Violen kommer erbjudas en personcentrerad vård och omsorg med stöd av olika professioner samt olika aktiviteter utifrån deras egna önskemål.

– Vi ska se varje individ och skapa aktiviteter efter dennes behov och önskningar. Vem vet, det kanske blir boulebana, kioskvagn, pubkväll, restaurangbesök, träverkstad… Det finns massor att göra, det gäller bara att ta vara på allas intressen, säger Åsa.

Frågor om Violen

Har du frågor om det nya demensboendet Violen? Då är du välkommen att kontakta Åsa Hjalmarsson, enhetschef på Violen, på asa.hjalmarsson@gnesta.se