2022-04-29
Boende Max Holgersson uppskattade Alphons besök tillsammans med dottern Maria Holgersson.

Boende Max Holgersson uppskattade Alphons besök tillsammans med dottern Maria Holgersson.

Hästen Alphons besöker Strandhagen

Idag gästades Strandhagens äldreboende av hästen Alphons. Ett besök som uppskattades mycket av både boende och personal.

Det är inte ofta det hörs ett gnäggande i Strandhagens trädgård. Men idag kunde boende och personal höra det när hästen Alphons, en 26 år gammal shetlandsponny, var på besök.

– Det var ett roligt avbrott i vardagen som spred glädje och väckte minnen och känslor hos boende, säger Viktoria Axzell, demenssamordnare på Strandhagens brygga tillika Alphons ägare.

Under besöket fick alla som önskade en chans att mata och klappa Alphons. Att klappa ett djur mår många människor bra av, menar Viktoria, då kroppen utsöndrar oxytocin, vårt ”lugn-och-ro-hormon”, vid beröring.

Fyrbenta vänner

Alphons är inte den första av våra fyrbenta vänner som kommer på besök till Strandhagen. Hundarna Daisy och Frans-Bertil brukar ibland också vara där för att sprida glädje. Och på kommunens andra äldreboende, Ekhagen, bor katten Siri tillsammans med några undulater.

Robotdjur

På båda kommunens äldreboenden finns även robotkatter och robothundar som kan jama, spinna, slicka på tassen, skälla och vifta på svansen. Djuren känner av om någon går förbi och kan på så sätt interagera med människor. Precis som de levande djuren har robothusdjuren en lugnande effekt och kan sänka blodtrycket, ge omsorg och kärlek.