2021-01-28

Hemtjänstens covidteam tar hand om smittade

Sedan i våras finns ett särskilt covidteam i Gnesta kommuns hemtjänst som besöker brukare med konstaterad eller misstänkt covid-19. Vi har träffat Elin Lindqvist, undersköterska på Gnesta hemtjänst, för att höra hur ett säkert besök går till.

– Vi har alltid på oss full skyddsutrustning om en brukare är sjuk eller om vi misstänker covid-19. Det är skoskydd, förkläde, munskydd, visir och plasthandskar. När brukaren sedan är frisk eller om provsvaret är negativt tar den ordinarie hemtjänsten över igen, säger Elin.

Hemma hos brukaren tar Elin tempen och kollar så att andningen och allmäntillståndet är bra.

– Jag kollar också så att brukaren fått i sig tillräckligt med vätska och mat. Är brukaren i dåligt skick kontaktar jag alltid ansvarig sjuksköterska.

De flesta brukare som får besök av Elin eller någon av de andra i covidteamet tar det hela bra och förstår varför de har på sig skyddsutrustning. Andra var oroliga i början för att de inte kunde se ansiktet på den personal som kom hem till dem.

– Och jag kan förstå deras oro. För det är svårt att se vem det är bakom masken när man bara ser ett par ögon. Därför är det jätteviktigt att vi är tydliga och berättar för brukarna vem det är som kommit hem till dem.

Minska smittspridningen

Covidteamet som består av fem undersköterskor från kommunens hemtjänst kallas in vid behov. Syftet med teamet är att minska risken för smittspridning genom att minimera antalet personal som besöker sjuka brukare. Teamet har också en och samma bil som de spritar både innan och efter användande.

– I våras när första vågen kom var trycket mycket högre än i höstas när andra vågen kom. Men så länge det behövs kommer vi ha ett covidteam i beredskap, säger Elin.

Nu har vaccineringen av personer med hemtjänst börjat. Hur känns det?

– Skönt. Förhoppningsvis kan vi få ett slut på pandemin snart och återgå till det normala.

Vad längtar du efter i ditt arbete under pågående pandemi?

– Att slippa munskyddet så att brukarna kan se att vi ler mot dem. Som det är nu måste vi verkligen le med hela ansiktet och skratta högt för att nå fram bakom masken. Jag längtar också efter att ge dem en tröstande kram när de är ledsna - utan all skyddsutrustning.