2021-08-30
Lena Karlsson Leksell

Lena Karlsson Leksell är ny socialchef i Gnesta kommun.

Hon är ny socialchef i Gnesta kommun

Den 9 augusti 2021 tillträdde Lena Karlsson Leksell tjänsten som ny socialchef i Gnesta kommun. – Jag har fått ett jättebra mottagande och ser fram emot mitt uppdrag som socialchef i Gnesta kommun, säger hon.

Lena Karlsson Leksell har arbetat som chef i många år med både strategisk planering och verksamhetsfrågor, mestadels inom kommun och region. Hon kommer närmast från en tjänst som kvalitets- och utvecklingschef på omsorgskontoret i Södertälje kommun.

Vad var det som fick dig att söka tjänsten som socialchef?

– Dels lockades jag av att Gnesta är en mindre kommun och är intresserad av hur vi kan utvecklas här i samarbete med medarbetare och organisation. Dels hade vi byggt upp en stark organisation i Södertälje, och eftersom jag gillar nya utmaningar kände jag att det var dags för något nytt.

Hur har de tre första veckorna varit?

– Intensiva men roliga. Jag har på kort tid fått sätta mig in i nuläget och den tid vi befinner oss i nu med delårsbokslut och framtidsplan. Jag har träffat medarbetare och politiker och nu ser jag fram emot att lära känna organisationen bättre och har en intention att besöka alla verksamheter inom förvaltningen.

Vilken är den största utmaningen för socialförvaltningen just nu?

– Att skapa en stabil organisation och att få alla chefsbefattningar på plats. Eftersom det har varit flera chefsbyten är det viktigt att skapa en trygghet och att vi får en framtidstro. I fokus ligger också det fortsatta arbetet med att få en budget i balans.

Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?

– Jag är orädd, prestigelös och gillar utmaningar. Jag tycker det är viktigt med kommunikation och vill ha ett tillåtande klimat för diskussion och dialog. Vi behöver inte tycka lika, men vi ska möta varandra med respekt. Sen tycker jag om ordning och reda och att skapa tydliga strukturer.

Hur kom det sig att du började jobba inom vården?

– Jag ville egentligen bli gympalärare, men när jag var 16 år hamnade jag på sjukhus på grund av en hjärnhinneinflammation, som sen även blev ett hjärtfel. ­­På sjukhuset blev jag illa bemött och bestämde mig där och då för att jag ville förändra vården. Jag gick vårdlinjen på gymnasiet och arbetade efter det som undersköterska, och sen som arbetsterapeut innan jag kom in på chefsbanan.

Du spelar golf på fritiden, vad betyder sporten för dig?

– Jag började spela golf för tre år sedan och det är lite som att leda en organisation. Ibland går det bra, ibland inte. Men framförallt är det en oerhört social sport där man kan umgås samtidigt som man kommer ut och rör på sig.

Har du några andra fritidsintressen?

– Jag är en före detta marathonlöpare och är van att röra på mig. Tyvärr kan jag inte springa längre på grund av en knäskada, men en gång i veckan leder jag yogapass på Friskis & Svettis i Trosa. Sen promenerar jag uppemot en timme varje morgon innan jobbet. För mig är det ett bra sätt att reflektera över hur och vad jag ska svara på jobbrelaterade frågor.

Kort om Lena Karlsson Leksell

Ålder: 59 år.

Yrke: Socialchef i Gnesta kommun sedan 9 augusti 2021.

Bor: Trosa

Familj: Man och fyra vuxna barn.

Bästa med Gnesta: ”Det är en skön atmosfär här och det känns att det finns ett starkt engagemang. Jag gillar också mixen av landsbygd och mindre stad. Sen ligger Gnesta så vackert till, alldeles vid vattnet.”