2021-10-28
Hunden Packo jobbar som hundsällskap åt ensamma invånare.

Hunden Packo jobbar som hundsällskap åt ensamma invånare.

Hundar motverkar ensamhet

Gnesta kommun erbjuder nu hundsällskap till invånare som känner sig ensamma. Detta för att bryta ensamheten och sprida glädje.

Hunden Packo var den första av våra fyrbenta vänner som förra veckan fick åka ut på uppdraget som hundsällskap. Kunden var en äldre dam och syftet med Packos besök var att umgås och förgylla en medmänniskas vardag.

– Packo är en liten hund men med massor av ovillkorlig kärlek att erbjuda. Just denna förmiddag både skrattade vi och grät för att det blev ett så fint möte mellan hund och människa, säger Åsa Gustafsson, frivilligsamordnare i Gnesta kommun.

Många människor mår också bra av att klappa ett husdjur, menar Åsa, då kroppen utsöndrar oxytocin - vårt ”lugn-och-ro-hormon” när vi berör ett djur. Dessutom kan ett hundbesök bidra till fysisk aktivitet, som exempelvis promenader.

– Det är inte alla ensamma som vill ta del av aktiviteter eller ta en kaffe med en frivillig. Att ta emot ett hundbesök är inte ett lika stort steg, och kan vara en första ingång för att bryta ensamhet och isolering, säger Åsa.

Lyhörda hundar

Det Packo har gemensamt med de andra hundarna som ”arbetar” för kommunen är att de alla är lyhörda och sensitiva. Dessutom har vi en hund som älskar pensionärer!

Vill du ha hundbesök?

Frivilligverksamheten letar nu efter dig som är ensam och är nyfiken på ett hundbesök. Är du intresserad kan du höra av dig till Åsa Gustafsson på asa.gustafsson@gnesta.se eller via telefon på 0158-275 932.