2025-03-28

Internutbildning för mer näringsrikt fika i äldreomsorgen

I ett steg att erbjuda mer näringsrika och energigivande måltider i äldreomsorgen bjöd Gnesta kommuns kostenhet in personalen till en inspirerande internutbildning. Målet är att kunna förbättra proteinintaget genom bakverk och matbröd.

Den 19 mars bjöd kommunens kostenhet personal från Strandhagens äldreboende och övriga äldreomsorgen på en internutbildning med fokus på proteinrika bakverk och matbröd. Syftet var att inspirera deltagarna att skapa mer näringsrika, nyttigare och energigivande mellanmål och fikastunder för de boende.

Anledningen till utbildningen är att allt fler äldre lider av undernäring. Detta kan bero på olika faktorer, som minskad aptit då lukt- och smaksinnet förändras, eller svårigheter att tugga och svälja på grund av tandproblem och muntorrhet.

– För att motverka detta är det inte bara viktigt att vi följer livsmedelslagarna och lagar god och näringsriktig mat, vi måste också tänka på hur vi kan höja näringsvärdet på de enklare måltiderna och mellanmålen, berättar Marie Ceder Åkerlund, kostchef i Gnesta kommun.

Mer näringsrik kost ger mer energi

Utbildningen leddes av inspiratören Maria Käll som gav deltagarna inspiration och konkreta tips. Hon visade exempel på goda, nyttiga och näringsrika bakverk och bröd, där användningen av proteinrika ingredienser stod i fokus. Ett exempel var ett bröd bakat med en torrvara gjord av ärtor och bondbönor, som kan ge upp till 26,5 gram protein per 100 gram bröd. För jämförelse innehåller en vanlig butikslimpa runt tio gram protein per 100 gram.

Marie Ceder Åkerlund är nöjd med utbildningen och ser produkter som har ett högt energivärde som ett bra alternativ för att höja näringsinnehållet i kosten:

– Vi hoppas att den här utbildningen ska leda till vi kan förbättra proteinintaget och erbjuda en ännu mer näringsrik kost som ger ökad energi hos de boende. Vi ser fram emot att fortsätta arbetet med att erbjuda god och näringsriktig mat i våra verksamheter, även vid fikastunderna.