2021-06-07

Prata med din tonåring om alkohol

Skolavslutningen närmar sig och många tonåringar dricker alkohol för första gången. Du som är förälder kan göra en viktig insats genom att prata med din tonåring om alkohol.

I undersökningar har man sett att de flesta tonårsföräldrar tror att de kan påverka sin tonåring genom att prata om alkohol i tonåren. Och det stämmer. Även om tonåringar säger att de inte bryr sig så lyssnar de på sina föräldrar. Ett konsekvent nej till alkohol från föräldrar har nämligen visat sig vara en gräns som tonåringar inte bara förväntar sig, utan även drar sig för att passera.

Tips till tonårsföräldrar

Här kommer fem tips till dig som är förälder hur du kan prata med din tonåring om alkohol. Tipsen kommer från informationssatsningen TÄNK OK, som handlar om föräldrar, tonåringar och alkohol.

1. Visa intresse

Försök prata om allt möjligt i vardagen. Då blir det naturligt att prata om lite svårare grejer som alkohol, narkotika, sex m.m.

2. Berätta att du bryr dig

Visa att du bryr dig. Tonåringar mår bra av att höra att ens föräldrar engagerar och bryr sig.

3. Undvik förhörsmetoder

Undvik att utsätta din tonåring för regelrätta förhör. Risken är stor att tonåringen känner sig anklagad och svaren blir då lätt undanglidande.

4. Få din tonåring att berätta. Allt och lite till

Uppmuntra din tonåring att berätta den osminkade sanningen. Mycket är vunnet om din tonåring känner att vad som helst går att avslöja utan att du för den sakens skull går i taket!

5. Lyssna

Var beredd på att lyssna och diskutera med din tonåring snarare än att diktera villkoren. Sänk garden och kom ihåg att du är den viktigaste personen i din tonårings liv (trots att det kanske inte alltid känns så).

Kontakt för dig som behöver stöd

Är du orolig över din tonårings drickande? Funderar du på dina egna alkoholvanor eller är du orolig för någon annans drickande? Här hittar du kontaktuppgifter till Gnesta kommuns olika stödfunktioner och till andra viktiga aktörer:

GBT

GBT (Gnesta Behandlings Team) erbjuder bland annat råd- och stödsamtal för barn, unga och deras familjer.
Telefon: 0158 – 275 000
Mejl: radstod@gnesta.se

Socialtjänsten

Har du som privatperson en oro att ett barn far illa eller riskerar att fara illa bör du kontakta socialtjänsten. Du når socialtjänsten i Gnesta via telefon till kommunens servicecenter som kopplar dig till socialtjänsten. Vardagar mellan 08.00-16.00. Telefon: 0158-275 000.

Efter 16:00 hänvisar vi till polisen på nummer 114 14, som kopplar dig till socialjouren. Är det akut, ring 112.

Tonårsparlören

På Tonårsparlörens webbplats hittar du fakta och tips om ungdomar och alkohol, se relaterad information.

Föräldralinjen

Minds föräldralinje är till för dig som är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet, se relaterad information.

TÄNK OM
På TÄNK OM:s webbplats kan du som är förälder hitta fakta och tips om tonåringar och alkohol, se relaterad information.