2022-05-04

Rena händer räddar liv

Imorgon, 5 maj, är det internationella handhygiendagen. Dagen till ära kommer Gnesta kommun ha UV-lådan ”Handcheck” på kommunens servicecenter. I den kan du testa hur rena – eller bakteriefulla – dina händer är.

Visste du att cirka 80 procent av alla bakterier överförs via handytorna? Och att rena händer är den viktigaste åtgärden för att stoppa infektioner och smittspridning? För att uppmärksamma vikten av god handhygien kommer vi ha UV-lådan ”Handcheck” på kommunens servicecenter under internationella handhygiendagen den 5 maj. I den kan du testa hur rena - eller bakteriefulla – dina händer är då de ultravioletta strålarna avslöjar det som inte syns för ögat. UV-lådan finns på plats mellan klockan 10.00-16.30.

Information om god handhygien

Annalisa Andersson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Gnesta kommun, kommer stå vid UV-lådan mellan klockan 14:30-16:30 för att informera om god handhygien.

– De flesta bakterier är godartade, men det finns en del smittsamma bakterier som kan ställa till med sjukdomar och förkylningar. Kan vi upprätthålla en god handhygien minskar smittspridning och vårdrelaterade infektioner kan förebyggas, säger Annalisa Andersson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, i Gnesta kommun.

Intern handkampanj

För personal inom vård och omsorg är god handhygien både lagstyrt och ett måste. På socialförvaltningen i Gnesta kommun pågår under tiden 25 april – 25 maj en intern handkampanj där vi med hjälp av filmer, bilder, affischer, faktablad och en kunskapspromenad höjer kunskapen ytterligare om vikten av rena händer.