2021-02-26
Strandhagens äldreboende i Gnesta

Strandhagens äldreboende i Gnesta.

Säkra besök på våra äldreboenden

Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet fall av covid-19 bland boende på äldreboenden gått ner i takt med att vaccinationsgraden har ökat. Men även om den du vill besöka är vaccinerad behöver alla fortsätta agera för att skydda andra boende som inte är vaccinerade.

På kommunens äldreboenden, Strandhagen och Ekhagen, är majoriteten av boende vaccinerade med två doser vaccin mot covid-19. Mer än två veckor har gått sedan den andra dosen vilket betyder att boende nu kan återgå till en mer normal tillvaro när det gäller att träffa anhöriga och att komma dem fysiskt nära.

Vi behöver dock hålla ut ett tag till innan besöken kan bli helt som vanligt. Vi har fortfarande några boende samt personal som inte är vaccinerade. För att skydda dem är det viktigt att vi alla, även den som är vaccinerad, fortsätter att följa rekommendationerna om allas ansvar att minska spridningen av covid-19.

Det här gäller på kommunens äldreboenden:

  • Alla besök, både inomhus samt utomhus, måste förbokas.
  • Anhörig tar kontakt med respektive avdelning och kommer överens om en tid för besöket.
  • Det går bra att besöka boende i deras lägenheter. Gå inte ut i allmänna utrymmen.
  • Max tre besökare plus boende får vara i lägenheten under besöket.
  • Alla besökare ska ta med sig munskydd av typen IIR vid besök på äldreboenden och använda det under hela besöket.
  • Boende som inte är vaccinerade kan ta emot besök i särskilda besöksrum där plexiglas finns uppsatta mellan borden.

Stanna hemma vid minsta symtom

Har du feber, hosta, snuva eller ont i halsen ska du inte besöka oss. Detta gäller även om du känner dig bara lite sjuk. Du måste vara helt symtomfri. Stanna också hemma om du varit i kontakt med någon med covid-19 de senaste 14 dagarna. Har du varit utomlands ska du avvakta med besök minst en vecka efter hemkomst.

Inför och under besöket

  • Tvätta händerna inför, under och efter besöket med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Använd handsprit när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Håll avstånd. Även om den du besöker är vaccinerad, behöver du hålla avstånd till andra personer, både inomhus och utomhus.
  • Fråga personalen. Det finns rutiner för besök, fråga därför personalen om vilka rutiner som gäller på boendet.

Fortsätt att följa de allmänna råden

Smittspridningen i Sörmland har ökat och sedan den 23 februari råder skärpta regionala rekommendationer. Även om en person är vaccinerad kan hen sprida smittan vidare. Därför är det viktigt att vi fortsätter att följa rekommendationerna.