2022-09-07

Suicidpreventiva dagen 10 september

Den 10 september är det internationella suicidpreventiva dagen. Varje år tar runt 1 500 människor sina liv, det är fyra om dagen. Misstänker du att någon i din närhet har tankar på att ta sitt liv? Agera - Det kan rädda liv!

Suicidpreventiva dagen är en dag som instiftats av Världshälsoorganisationen, WHO, för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord. Bland 15-24-åringar och bland män 25-44 år är självmord den vanligaste dödsorsaken. Högst självmordsfrekvens har gruppen över 85 år med en ännu högre övervikt för män.

På kommunens webbsida om stöd vid självmordstankar kan du läsa mer om hur du kan hjälpa någon med självmordstankar, vart du kan vända dig om du själv har tankar på att ta ditt liv och hur kommunen arbetar med suicidprevention.

Aktuella föreläsningar

Viktiga snack – rusta ditt barn för livet! Välkommen på digital föreläsning i samarbete med Suicide Zero! Här får du som förälder eller annan vuxen med en 9–12 åring i din närhet kunskap om hur du kan prata med barn och unga om deras mående. Du kan välja att delta den 9 september eller den 10 oktober, klockan 12-13.30.

Läs mer och anmäl dig till föreläsningen

Stör Döden – Stärk Livet! Välkommen till en eftermiddag i samarrangemang med SPES, Mind, SPIV och Sensus, med presentationer kring suicidprevention och folkhälsoproblemet som innebär att cirka fyra personer om dagen tar sitt liv i Sverige. Genom att Störa Döden – kan vi Stärka Livet! Eventet är den 10 september klockan 14-16.30.

Läs mer om eventet Stör Döden – Stärk Livet Länk till annan webbplats.