2022-08-17

Trygghet i fokus på årets Seniordag

Igår, tisdag 16 september, arrangerades Seniordagen på Elektron där temat trygghet stod i fokus. Det blev en välbesökt och uppskattad tillställning där social samvaro, informativa föreläsningar och mingel fyllde dagen.

Seniordagen, som startades redan under 90-talet, arrangeras genom ett samarbete mellan Gnesta kommun och pensionsorganisationerna PRO Gnesta, PRO Stjärnhov samt SPF Seniorerna Gnestabygden.

Syftet är att samla Gnestas seniorer och andra intresserade för en händelserik dag med aktiviteter, föreläsningar och viktig information.

– Jag är mycket nöjd med dagen som har varit både uppskattade och fylld med viktiga föreläsningar, säger Margareta Bergdahl, ordförande i PRO Gnesta.

Även Ingrid Jerneborg Glimne, socialnämndens ordförande, var nöjd med dagen.

– Seniordagen är viktig för att det är en dag som samlar Gnestas seniorer och ger dem chans att diskutera och ställa frågor om ämnen som är aktuella för dem. Jag skulle också vilja tacka alla politiker som bakat och gjort det traditionella kakbordet möjligt.

Mingel och frågestund

Många besökare tog chansen att lyssna på föreläsningarna, mingla och ställa frågor. När juristen Ellinor Yanco från Familjens jurist berättade om framtidsfullmakter var det många av åhörarna som passade på att ställa frågor om fullmakter och vad som händer om man inte kan ta hand om sina angelägenheter själv. Två andra föreläsare var Viktoria Axzell, demenssamordnare i Gnesta kommun, och Jessica Lorenzen, anhörigkonsulent i Gnesta kommun.

– Det ska vara lätt att vara demenssjuk! Vi står inför utmaningar i framtiden där fler blir demenssjuka och jag vill uppmärksamma den demenssatsning som görs i kommunen, säger Viktoria.

– Som anhörig drar man ofta ett tungt lass när en person i ens närhet blir demenssjuk. I Gnesta kommun erbjuder vi bland annat rådgivning och personligt stöd och under september kommer vi starta upp ett anhörigkafé för anhöriga som kommer vara en gång i månaden, säger Jessica.

Nära vård

En annan föreläsning handlade om den nationella omställningen till Nära vård som Annalisa Andersson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Gnesta kommun tillika dagens moderator, berättade om.

– Nära vård är en långsiktig omställning av hälso- och sjukvården med individen i fokus, där du som invånare är delaktig i beslut om din vård och omsorg. Att istället för att fråga "vad är fel på dig?", ställa frågan "vad är viktigt för dig?", säger Annalisa.

Underhållning och hembakat

Musikern Kenneth Willgren stod för underhållning och bjöd på både allsång och medryckande sambatoner. Och som traditionen är avslutades Seniordagen med politikernas uppskattade kakbuffé som detta år frestade med 26 olika sorters kakor.

Slutligen vill vi rikta ett stort tack till alla medverkande och ni som besökte Seniordagen.