2021-04-15

Vaccineringen fortsätter inom LSS

Idag, 15 april, inleddes vaccineringen på kommunens LSS-boenden. Men även om du är vaccinerad behöver du fortsätta följa de lokala rekommendationerna.

Totalt fick cirka 25 boende sin första dos vaccin mot covid-19. Den andra, och sista dosen, ges om cirka sex veckor. Efter den andra dosen tar det ungefär en till två veckor innan kroppen har byggt upp ett fullgott skydd mot sjukdomen covid-19.

Personer som bor på kommunens LSS-boenden vaccineras av mobila team från Region Sörmland. Du som är 18 år och äldre och har insatser enligt LSS, lagen om stöd och service, eller du som eller har beslut om assistansersättning, bokar tid för vaccinering via 1177.se

Boka så här:

  1. Logga in på 1177.se med hjälp av e-legitimation. Sök upp din vårdcentral och boka tid direkt.
  2. Du som inte har e-legitimation kan ringa till Region Sörmlands bokningstelefon på 016-10 40 44 för att få hjälp att boka en tid. Telefonlinjen är öppen måndag-fredag klockan 8-17.

Hur många bokningsbara tider som finns varje vecka styrs av vaccintillgången.

Vaccineringen av övriga grupper

Det är Region Sörmland som ansvarar för vaccineringen mot covid-19 i länet, utifrån den prioriteringsordning som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Alla invånare i regionen kommer att få veta när, var och hur vaccination mot covid-19 ska ske, men i dagsläget finns det ingen detaljerad information. Det är tillgången till vaccin som avgör hur snabbt det går att erbjuda vaccinet till övriga grupper i samhället.

Planeringen för vaccineringen av övriga grupper pågår för fullt. I Gnesta kommun kommer vaccineringen ske i Gnestahallen (tennishallen).

Fortsätt följa de lokala rekommendationerna

Vaccinering ger ett bra skydd, men inte immunitet mot sjukdomen covid-19. Du som blivit vaccinerad kan, även om risken är liten, fortfarande både bli sjuk och smitta andra. Därför är det viktigt att vi alla fortsätter följa de lokala rekommendationerna: Håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid symtom.

Fakta om vaccineringen i Gnesta kommun

  • Den 7 januari startade vaccinationen mot covid-19 på kommunens äldreboenden. Alla boende som tackat ja till vaccinering har fått sin andra dos.
  • Vecka 2 påbörjades vaccineringen av personer med hemtjänst och hemsjukvård, vuxna som bor med dem, samt personer över 90 år. Personer med hemsjukvård eller hemtjänst som tackat ja till vaccinering har fått sin andra dos.
  • Den 19 januari fortsatte vaccineringen av dåvarande boende på Kortvården där alla som tackade ja till vaccinering fått sin andra dos.
  • Den 18 februari fick 100 av cirka 250 medarbetare i kommunens vård- och omsorgsverksamheter sin första dos.
  • Den 1 mars fick ytterligare 90 medarbetare i kommunens vård- och omsorgsverksamheter sin första dos.
  • Den 15 april fick boende på kommunens LSS-boenden sin första dos vaccin.

Mer information

Läs mer om vaccination mot covid-19 på Region Sörmlands webbplats. Länk till annan webbplats.
Frågor och svar om vaccination mot covid-19 på Region Sörmlands webbplats. Länk till annan webbplats.